Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Türkiye'de yaşayan 75 milyon insanın kafasında artık çevresel konulara karşı ilgi uyandığını belirterek, "Vatandaşlarımızın hepsi çevreci olmuş ve bu konuda yapılan çalışmalara destek vermiştir." dedi. Projelerin tanıtımını yapan sinevizyonun ardından, çevresel sorunların dünyadaki bütün insanların sorunu olduğuna dikkat çeken Muhammet Balta, "Türkiye'de son 10 yılda AB'nin verdiği destekle çevre konusunda çok başarılı çalışmalar yapıldı. Bu destekler sadece fiziki altyapıların yapılmasına vesile olmadı, aynı zamanda insanların zihniyet değişikliği yaşamasına neden oldu." diye konuştu.

Hükümetin 2023 vizyonunda her alanda gelişme hedeflediğini, ancak teknolojik gelişmelere paralel olarak çevresel sorunları da çözmek zorunda olduklarını dile getiren Balta, kirletmeden temizlemeyi öğrenmek gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin tüm il, ilçe ve kırsal alanlarında eğitim çalışmalarının devam ettiğini anlatan Balta, "Biz Türkiye olarak dünyadaki tüm gelecek nesillere doğal güzelliklerin resmini değil, orijinalini taşıyalım." dedi. Çevre ile ilgili tüm konularda kalıcı düzenlemeler gerçekleştirildiğini söyleyen Balta, verilen ödeneklerin kuruşu kuruşuna yerli yerinde harcandığını bildirdi.



Belediyelerle yapılan çalışmalar sonucu altyapı projelerinin öncelik listesinin yapıldığını ve buna göre 67 atıksu, 18 içme suyu, 57 katı atık listesi için sıralama listesi oluşturulduğunu belirten Muhammet Balta, böylelikle belediyeler için yatırım projeleri hazırlandığını, bu projelerden Doğubeyazıt, Manavgat, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Siverek, Lüleburgaz, Konya, Erdemli ve Ordu'nun inşaatlarının başladığını belirtti. Her alanda bu çalışmaların Türkiye'nin dört yanında sürdüğünü söyleyen Balta, yaşanan zihniyet değişimiyle çalışmaların artarak süreceğini dile getirdi.

Bakan Yardımcısı Muhammet Balta; Adıyaman, Nizip, Akçaabat, Polatlı, Bulancak, Ceyhan, Amasya, Çorum, Soma, Seydişehir, Balıkesir, Merzifon ve Sorgun'da da AB Komisyonu finansman kararının alındığını ve yakın zamanda bu projelerin ihalesinin tamamlanacağını kaydetti.

Açılış törenine Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta'nın yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Ercan Tıraş, AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Rıpert, AB Bölgesel Politikalar Uyum, Rekabet Edilebilirlik ve Sınır Ötesi Programlar Genel Müdür Yardımcısı Normunds Popens, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, çok sayıda milletvekili ve ilgili belediye başkanları katıldı.