Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına, Çetin Doğan ve Ergin Saygun ile emekli Oramiral Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 250'si tutuklu 365 sanıklı davanın 97'inci duruşması başladı.
Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. ordu komutanları emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun ile Koramiral Abdullah Can Erenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 250'si tutuklu 365 sanıklı ''Balyoz Planı'' davasının 97'inci duruşması başladı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek ile MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 222 tutuklu sanık katıldı.
Emekli Orgeneral Ergin Saygun ve YAŞ kararıyla emekliliğe sevk edilen korgeneral Nejat Bek'in de aralarında bulunduğu 28 tutuklu sanık ile ''Ergenekon'' davasından tutuklu yargılanan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, tutuksuz yargılanan 7 sanık ile 6 avukat da hazır bulundu.
''Deliller değerlendirilmeden, savcının esas hakkında görüşünü açıkladığı ve tanık dinleme taleplerinin kabul edilmediği'' gerekçesiyle mahkemeyi protesto amacıyla sanık avukatlarının büyük bir bölümünün duruşmaya katılmamaya devam ettiği görüldü.
Duruşma, üye hakim Ali Efendi Peksak'ın celse arası dosyaya gelen evrakları okumasıyla devam ediyor.
Bu arada, gazeteci Ayşe Arman ile ''Odatv'' davasında tutuksuz yargılanan Müyesser Yıldız da duruşmayı izliyor.
Duruşmanın başlamasından önce bazı tutuklu sanıklar, yanlarında getirdikleri  ve üzerinde ''adalet, hapiste yaşlandık, silah arkadaşlığı'' yazılı balonları izleyiciler ile gazetecilerin bulunduğu bölüme doğru uçurdular.
Davanın 15 Haziran'da görülen duruşmasında savcı Hüseyin Kaplan, ''davanın başka bir yere nakledilmesini'' istemiş, mahkeme de bu talep üzerine davanın başka bir mahkemeye nakli konusunda beyanda bulunulması için dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar vermişti. Davanın bugünkü duruşmasında savcının, bu talebiyle ilgili beyanda bulunması bekleniyor.
NAKLE İTİRAZ

Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaplan, davanın başka bir mahkemeye naklinin mevcut sorunları çözmeyeceği gerekçesiyle yargılamaya devam edilmesini, esas hakkındaki mütalaa doğrultusunda karar verilmesini istedi
''Balyoz Planı'' davasının savcısı Hüseyin Kaplan, davanın başka bir mahkemeye naklinin mevcut sorunları çözmeyeceği gerekçesiyle yargılamaya devam edilmesini, esas hakkındaki mütalaa doğrultusunda karar verilmesini talep etti.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada söz alan savcı Hüseyin Kaplan, davanın nakli konusunda talepte bulunmak ve incelemek üzere süre istediğini hatırlatarak, şu görüşlerini bildirdi:
''Gelinen aşamada ve durumun incelenmesinde davanın naklinin mevcut sorunları çözemeyeceği, nakil gerçekleşse dahi yargılamadaki sorunların aynı şekilde devam edeceği, yeni bir mahkemenin bu kapsamdaki dosyayı ele alması, incelemesi ve karar vermesinin yargılamayı daha da uzatacağı, bunun tutuklu sanıkları daha da mağdur edeceği, baro tarafından avukat görevlendirmesinin yapılmadığı, bu gerekçelerle aynı yerde yargılamaya devam etme gerektiği anlaşılmıştır.''
Yargıtay 9. Dairesi'nin benzer bir duruma ilişkin müdafiler katılmadan da davanın görülebileceği şeklinde karar vererek, dosyayı onadığını ifade eden savcı Kaplan, ''Davanın nakli konusunda herhangi bir talebimiz bulunmamaktadır. Tevsi tahkikat talebimiz de bulunmamaktadır. Yargılamaya aynı mahkemede devam edilmesi, esas hakkındaki mütalaamız doğrultusunda karar verilmesi mütalaa olunur'' dedi.