Müşteri Numaraları Peş Peşe Gelince Ortaya Çıktı! İddialara göre; banka yetkilileri çalışanlara ek hesap açımı için bir hedef koyuyor. Müşterilere ek hesap için bilgi vererek hesap açan banka çalışanları kotayı doldurmadığında ise bir kurnazlığa başvuruyor. Daha önce kendilerine kredi ve kredi kartı başvurusunda bulunan müşterilerine sırası ile ek hesap açıyor.

Böylece kotayı dolduran banka çalışanı primi de kazanmış oluyor. Belgeye göre bankanın bir şubesi 6 günde 115 müşterisine habersiz kredili mevduat hesabı açtı. Müşteri numaralarının peş peşe gelmesi bu iddiaları kanıtlar nitelikte. Banka açtığı bu habersiz hesaplarla yıllık olarak otomatik olarak 174 lira alıyor, yüzde 5 faiz uyguluyor bir de hesap özetleri için 6 lira gibi bir ücret alıyor.

Habersiz açılan hesabı limit bitene kadar kullanan banka limit bitince müşterisine haber veriyor. Milyonlarca tüketici hiç haberleri olmadan açılan kredili mevduat hesapları yüzünden yüksek bedeller ödemek zorunda bırakılıyor.

BDDK Başkanı Mukim Öztekin “Bana bile sormadan açmışlar” diyerek kendisine de habersiz kredili mevduat hesabı açıldığını ifade etmişti.

İşte BDDK Başkanı Öztekin ile benzer sorunu yaşayan vatandaşların şikayetleri şöyle:

İznim Olmadan KMH Açılmış”

“Bankanızdan kullanmış olduğum tüketici kredim için benim haberim ve iznim olmadan kredili mevduat hesabı açılmış. (ek hesap ) Bu hesaptan benim 1 günlük gecikmem de bile kredi tutarı çekilip faizlendirilmiş. Ve bundan benim haberim yok. Kredimi birkaç gün gecikme ile de olsa yatırdığımda esnek hesap kullanıldığı için haksız kesintiler yapmaktasınız bu hesabı haberim olmadan açtığınız için.

Yasaya göre haberim ve onayım olmadan ek hesap açamazsınız ve sigortalayamazsınız. Bu kestiğiniz bedeller tamamen hukuksuzdur. Adıma açmış olduğunuz kredili mevduat hesabımdan kesmiş olduğunuz faizler dolayısıyla eksiye düşen bakiye miktarının tarafıma iadesine , ya da bu borcun silinip bu hesabın kapatılmasını, aksi halde tüketici mahkemesine başvuracağımı bilmenizi isterim.”

Kredi Kartı Başvurusunda Bulunana Da Ek Hesap Açıyorlar

“Banka her kredi kartı başvurusuna akabinde vadesiz hesap da açıyor. Bunun amacı kredili mevduat hesabı açabilmek (artı para). Sizin ruhunuz bile duymadan (çünkü bilgilendirmiyorlar hesap açıldı diye, ) .Kredi kartınızın vadesini geçirdiğiniz anda bu artı para hesabı devreye giriyor ve kredi kartı borcunuz bu hesaptan ödeniyor. Tabi ki sizin de bu durumdan haberiniz olmadığı için haberiniz olana kadar %5'den faiz işlemiyle başlıyor.

Taa ki haberiniz olana kadar faiz aynen işliyor. Daha sonra bankaya müracaat edildiğinde ise bizim bir kabahatimiz yok sistem böyle. Sözleşmede mevcut denip işin içinden çıkılıyor.”

Cep Telefonuna Gelen Mesajla Öğrendi

“Cep telefonuma mesaj geldi. Hiç kullanmadığım pasif hesabıma 1.000 TL limitli artı para hesabı tanımlandığına dair. Fakat böyle bir talebim veya talimatım olmamıştır. Bankanın müşteri hizmetlerini aradım onlar şubeye attılar. Şubeyi aradığımda da onlar bu işlemi genel müdürlüğün yaptığını söylediler. Kimse ciddiye almadı ve sorumluluk da almadı. Bankanın müşteri merkezine, bölge ve genel müdürlüğüne mail attım cevap olarak böyle bir hesap bir daha açılmayacak cevabı aldım. Ne özür dileme var ne işlemi kimin yaptığı belli. Kısa yoldan konu kapatılıyor. Kmh hesabı bir kredi hesabıdır ve 500 TL üzeri limitlerde ayrıca gelir belgesi de talimatla istenmelidir, bu tüm bankalarda böyledir.”