Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Boğaz sularının Haliç'e akıtılmasıyla ilgili törende, Türkiye'deki 16 büyükşehire 13 tanesinin daha ekleneceğini bildirdi.

Başbakan, büyükşehir belediyelerini korumak istediklerini ancak mevcut belediye sisteminin ihtiyaca cevap vermeğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Daha önce İstanbul’un kenarındaki köylere doğru dürüst hizmet gidemezken büyükşehirin sınırlarına girince buralar hizmet görmeye başladı. Buralara İSKİ suyuyla kanalizasyonuyla her şeyiyle gidiyor, büyükşehir yoluyla gidiyor. Bunu Türkiye'nin geneline yayalım istiyoruz. 16 şehrin tamamında yapalım. Bu da yetmez 13 il 750 bin nüfusun üzerine çıktığı için büyükşehir il olma hakkı kazandı. Dolayısıyla 29 büyükşehirde biz diyoruz mülki sınırları büyükşehir yapalım."

Belediyelerin Vergi Payı Artırılacak

Başbakan Erdoğan, büyükşehirlerde belediyelerin vergi payını arttıracaklarını, belediye meclisinin yetkilerini de genişleteceklerini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, "Bu 29 tane ilde sevgili kardeşlerim artık İl genel meclisi kalmayacak. Ne olacak, tek meclis olacak o da nedir? Büyükşehir Belediye meclisi. Büyükşehir belediye meclisi artık il genel meclisinin yaptığı bütün görevleri de üstlenecek. Ve büyükşehirin daha önce yüzde 5 olan vergi payını da yüzde 6'ya çıkarmak suretiyle ayrıca desteği de vermiş olacağız"

Muhalefet Büyükşehir Nedir Bilmez

''Bunlara 'Büyükşehir nedir diye sorun, inanın tanımlayamazlar. İdeolojinin deli gömleği bir kenara konulsa, bunlar bir dönemden fazla belediyecilik yapamazlar'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

''Biz diyoruz ki Büyükşehir Belediyesi ile mülki sınırları, büyükşehir belediyesinin tasarruf sınırları içine alalım. Niye? Bir imar bütünlüğü sağlayalım. Merkezde farklı bir imar, kenarda, ilçede, beldede farklı bir imar anlayışıyla şehirleri güzelleştiremeyiz. Diyoruz ki daha önce İstanbul’un kenarındaki köylere doğru dürüst hizmet gidemezken şimdi Büyükşehir sınırları içine girince hizmet görmeye başladı.'