Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'da Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) ilgili bir öneri getirdi. IMF'nin bazı ülkeler için reçete gibi gösterildiğini ancak bunun tam aksine fonun çalıştığı ülkelerde ciddi sıkıntılara neden olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, fonun dolar yerine neden altın kullanmadığını sordu.

Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre IMF'nin bir ülkenin para biriminin etkisi altında olmasını doğru bulmadığını ifade eden Erdoğan, "IMF, kime, nerede, nasıl ve hangi şartlarda yardım elini uzatıyor. Örneğin herhangi bir para biriminin etkisi altında mı, onun döviz baskısı altında mı dünya yönetilecek? Yoksa uluslararası en azından değişmezliği ve belirleyiciliği olan altın gibi, tarihten bu yana her zaman onurunu koruyan bir birime niçin geçilmez? Bu düşündürücüdür" dedi.

IMF VE OECD'NİN DEĞİŞMESİ ŞART

Türkiye'nin IMF ile yaptığı anlaşmaların bedelini çok ağır ödediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Biz 3 dönemdir stand-by anlaşması yapmıyoruz. Nisanda borcumuzu tamamen sıfırlayacağız. IMF ile çalışmayı da arzu etmiyoruz" dedi. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Gönül arzu ederdi ki, IMF darda, zorda kalmış ülkelerin tulumbasına su akıtan bir birim olsun ve bu tulumba üretmeye başlasın. Böyle bir durum söz konusu değil, bunu başarmamız gerekiyor." Erdoğan, BM, AGİT, IMF ve OECD'nin değiştirilebilmesi için reforme edilmesi gerektiğine inandığını söyledi.