Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla gençleri kabul etti. Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleşen kabulde bir konuşma yapan Hatay Gençlik Temsilcisi Cansu Önen, Türk gençliği adına burada bulunduklarını belirterek, "İstikbalde hiçbir kuvvet bizi yolumuzdan döndüremeyecektir" dedi. Her yerde ve her durumda Atatürk ilkelerinden ayrılmayacağına söz verdiklerini belirten Önen, konuşmasını Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nden bir bölümü okuyarak bitirdi.

Kabulde bir konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise, gençlerin yaklaşık 1 haftadır Ankara'da olduklarını ve Ankara'nın her yerini görme imkanına kavuştuklarını söyledi. Gençlerin hayallerinin olduğunu belirten Kılıç, "İçlerinde Cumhurbaşkanı olmayı hayal eden de var, Başbakan olmayı hayal eden de var. Tam sizin arzu ettiğiniz bir yaklaşım içindeler. Okuyan, düşünen, dertlenen, bölgelerindeki sorunlara ilgi gösteren bir nesil temsilcisi olarak bugün buradalar" diye konuştu.

Gençleri kabulünde bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan ise gençlerin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladığını belirterek, 19 Mayıs 1919'un Kurtuluş Savaşı'nın meşalesinin yakıldığı gün olarak milletçe önem atfedilen bir tarih olduğunu söyledi. Atatürk'ün Samsun'dan başlayarak Hakimiye Milliye'ye dayanan yeni bir sistemin temellerini attığını belirten Başbakan Erdoğan, "23 Nisan, 30 Ağustos ve 29 Ekim tarihleri milli iradenin şekillendiği tarihlerdir" diye konuştu. "Gençler olarak 19 Mayıs'ta vücuda gelmeye başlayan milli irade tasavvurunu anlamanız ve o tasavvurla özellikle yola çıkmanızı, mücadeleye sahip çıkmanız hayati derecede önemlidir" diyen Başbakan Erdoğan, kendilerinin özgürlüklerin kısıtlandığı bir dönemde yaşadıklarını belirterek, "Biz maalesef iyi bir miras devralmadık ama asizlere iyi bir miras devretmek için çok yoğun bir gayret içerisinde olduk" diye konuştu. 9.5 yıl içerisinde milli iradeye karşı her türlü tehdide karşı koyduklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Türkiye ekonomisini yaklaşık 3 kat büyüttük bu arada. Şuanda dünyadaki ekonomik krize rağmen, Avrupadaki ekonomik krize rağmen Türkiye bu krizden olumsuz etkilenmemiş ve yatırımlarına devam ederek, muasır medeniyetler seviyesine çıkmak hedefini gerçekleştirmek için yoluna devam ediyor" şeklinde konuştu.

"İnşallah yarın bu koltuklarda sizler oturacaksınız, yarın ülkenin kaderini sizler tayin edeceksiniz" diyen Başbakan Erdoğan, "Sizler ne kadar iyi yetişir, kendinizi ne kadar iyi yetiştirirseniz bizler inanıyoruz ki, Türkiye'de o kadar gelişecek, o kadar iyi yere gelecektir" dedi.

Türkiye'de seçilme yaşını 25'e indirdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, genç beyinlerin önünü açmak için bunu yaptıklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, "Milli irade zaafiyet kabul etmez, demokrasi her türlü inkarı kaldırmadığı gibi ihmali de asla kaldırmaz. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz, dolasıyla başlattığımız reformalara sahip çıkılmazsa bu reformlar daha ileri noktalara taşınmazsa, yani bayrak yarışında bir zaafiyet gösterilirse, takdir edersiniz ki bütün kazanımlar uçup gider. Bizim geriye bir adım atmaya asla ve asla tahammülümüz yok. Bu ülkeye vakit kaybettirmeye bu ülkenin enerjisini heba etmaye asla ve asla hakkımız yok. İşte onun için devralacağınız ülkeyi, emanet alacağınız idareyi ihmale zaafiyete, hırsa, kibire, tahümmülsüzlüğe mahal vermeden, durdurmadan, duraklamadan daha ileri taşımak zorundasınız" diye konuştu.

Milli iradeye gençlerin sahip çıkması gerektiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Bizlerden devraldığınız bu emaneti, devraldığınızda bizim azmimizi, bizim ideallerimizi, bizim beklentilerimizi sizler çok daha yüksek burçlara taşıyacaksınız. Sizler Türkiye'nin istikbalisiniz, sizler Türkiye'nin en büyük zenginliğisiniz" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda ise gençlerin 19 Mayıs'ını kutlayarak, "Bakın Artık tanklar yürümüyor, artık toplar yürümüyor, artık belediyelerin araçları, gereçleri yürümüyor. Artık bir şenlik var, ortada gençlik var, sportif etkinlikler var. Bunu yapıyoruz. Ve bunu neye çevirdik, şimdi gerçek bayrama çevirdik. Bayram böyle olur. Öbürü demir perde ülkelerine ait kutlamalardı. İşte bunu da başarmanın coşkusuyla sizlerle bir aradayız. 19 Mayıs bu noktada gerçek yeni bir değişimin, bir dönüşümün bu yıl uygulaması oldu" diye konuştu.

Törenin sonunda ise Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin her ilinden gelen gençleri teker teker kürsüye davet ederek hepsine hediye verdi. Adıyaman'ı temsilen Ayşenur Yıldız isimli bir öğrenci ise Başbakan Erdoğan'a tablo içinde bir nazar boncuğu hediye ederek, "Allah sizi kem gözlerden, nazarlardan korusun. Allah sizi başımızdan eksik etmesin. Çok çok geçmiş olsun, Allah sağlık-sıhhat versin" dedi. Genç öğrenci ayrıca Başbakan Erdoğan'ın elinden hediyesini alırken göz yaşlarını tutamadı.

Törende ayrıca, Bingöllü bir genç de Başbakan Erdoğan'a içinde, "Muhafazakar Bingöl'ün, dindar gençliği" yazan bir tablo hediye etti.

Küçük yaşta kollarını kaybeden ve her ihtiyacını ayaklarıyla gören engelli ressam Ayşe Işık da Başbakan Erdoğan'a ayaklarıyla çizdiği ve eşi Emine Erdoğan'ın da yer aldığı tablosunu hediye etti. Başbakan Erdoğan, Ayşe'nin her ihtiyacını ayaklarıyla gördüğünü belirterek, Ayşe Işık'a İstanbul'daki Başbakanlık Resim Sergisini de Ayşe Işık'a açacaklarını ve isterse orayı da değerlendirebileceğini söyledi.
Başbakan Erdoğan, programın sonunda ise gençlerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Başbakan Erdoğan ayrıca gençlere 3 çocuk öğüdünde bulunarak, "Türkiye'nin güçlü bir ekonomiye sahip olabilmesi için en az 3 çocuk şart" diye konuştu.