Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 7 bakanla İspanya'ya çıkarma yaptı.

Bu ziyaretle, İspanya'da Başbakanlık koltuğunu Rodriguez Zapatero'dan devralan Mariano Rajoy ile Başbakan Erdoğan'ın ilk buluşması gerçekleşmiş oldu.

İspanya programının başlangıç noktası başbakanlık binasıydı.

Başbakan Erdoğan'ı İspanyol mevkidaşı Rajoy, törenle karşıladı.

İki Başbakan başbaşa ve heyetler arası görüşmelerde ikili ilişkiler ve bölgesel konuları ele aldı.

Yüksek Düzeyli İşbirliği toplantılarının ardından iki lider kameraların karşısına geçti.

Türkiye'nin Tecrübelerini Anlattı

Başbakan Erdoğan, ekonomik krizle boğuşan İspanya'nın Başbakanı’na Türkiye'nin tecrübelerini anlattı.

Türkiye'ye övgüler yağdıran İspanya Başbakanı ise, "İspanya ve Avrupa ekonomisi Türkiye ekonomisi kadar sağlam değil. Keşke bizim de öyle olsa ama şu an bize düşen tek şey Türkiye Başbakan'ını tebrik etmek." dedi.

Başbakan Erdoğan'dan AB'ye Eleştiri

Başbakan, bütün ekonomik ve siyasi gelişime rağmen yeni fasılları açmayan Avrupa Birliği'ni eleştirdi.

Erdoğan, "İspanya'nın dönem başkanlığından sonra yeni fasıllar açılmadı, Tüm yaptıklarımıza rağmen olaya siyasi yaklaşan AB'yi kınıyoruz AB ahde vefa göstermeli" dedi.

Madrit'ten Esed'e Çağrı

İspanya’da Suriye de gündemdeydi.

Başbakan Erdoğan, halkına zulmeden Beşar Esed'e bir kez de Madrid'den seslendi:

"Bu dünya hiçbir zaman zorbalara kalmamıştır, zalimlere kalmamıştır. Siyasetçi adil olduğu sürece karşılığını bulur. Adil olmayanlar ise tarihte olduğu gibi, onlar zulümleriyle baş başa kalırlar. Hiçbir millet zalimlere yaşama hakkı tanımaz. Sonunda Suriye'nin de Suriye'nin başındakilerin de uğrayacağı netice budur. Bunu inanarak söylüyorum ve şu anda da gidiş orayadır."

Suriye'den gelen tehdide karşı sınıra yerleştirilecek Patriot füzeleriyle ilgili soruya ise Başbakan Erdoğan, "NATO'dan gelen uzman ekip ülkemizde askerlerimizle birlikte yapılacak incelemenin ardından konuşlanacakları yer belirlenecek" ifadelerini kullandı.

"Filistin'e Evet Diyeceğiz"

Başbakan'a, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e gözlemci ülke statüsüne alınmak için yaptığı başvuru ve Türkiye'nin tavrı da soruldu.

Başbakan Erdoğan, "Bizim bu konudaki kararımız çok açık net. 10 yıllardır ertelenen bu kararın evet olarak çıkması noktasında kararlıyız ve evet diyeceğiz. Çünkü bu bizim ilkesel olarak kararımızdır. Mazlumların yanında olma kararımızdır" dedi.

Başbakan, İspanyol İşadamları ile Bir Araya Geldi

İspanyol işadamları ile de bir araya gelen Başbakan Erdoğan, kredi derecelendirme kuruluşlarını eleştirdi.

Erdoğan, "Küresel krize rağmen geçtiğimiz haftalarda bir kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notumuz yükseltildi. Ama biz hala Türkiye’nin kredi notunun olması gereken yerde olmadığını da düşünüyoruz. Çünkü kredi derecelendirme kuruluşlarının notlarına çok da inanamıyorum. Çünkü batan bir çok ülken notlarının yükseltildiğine şahit oldum. " diye konuştu.