Toprak, Kurban Bayramı öncesi kırsaldan kente eylem yapmak üzere gönderilen 2 PKK'lı ile bunlara yardım ve yataklık eden 1 kişinin yakalanıp gözaltına alındığını açıkladı.

Vali Toprak, "Terörle mücadelede uygulanan etkin güvenlik konsepti ile PKK/KCK terör örgütünün bölgedeki çabaları sekteye uğratılmıştır. Gerek kırsalda yapılan başarılı ve etkin operasyonlar, gerekse şehir merkezlerinde yapılan KCK/TM operasyonları sonucu köşeye sıkışan bölücü terör örgütü, yaklaşan kış süresi öncesinde şehir merkezlerinde ses getirici eylem yaparak bu çıkmazı aşmaya ve taraftarlarına moral, motivasyon kazandırmayı planladıkları bilinmektedir. Bu kapsamda, PKK/KCK terör örgütü üst yönetimince Diyarbakır başta olmak üzere büyük şehirlerde ses getirici eylemler yapılması talimatı verildiğinin öğrenilmesi üzerine istihbarat birimlerimiz çalışmalarına ağırlık vermişlerdir" dedi.

PKK EYLEMLERİNE GÜVENLİK GÜÇLERİ ENGELİ

Vali Toprak, 2012 yılı içerisinde PKK'nın güvenlik güçleri sayesinde başarısız eylemler gerçekleştirdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Başarısızı eylemlerin ve operasyonlar neticesinde verdikleri kayıpların, sözde intikamını almak isteyen örgütün, 2 kırsal kadro örgüt mensubunu Kurban Bayramı öncesinde ses getirici eylem yapmak amacıyla ilimiz merkezine gönderdiği ve bayram öncesi ilimizde kanlı saldırı yapma talimatı verdiğinin güvenlik güçlerimizce tespit edilmesi üzerine, 16 Ekim 2012 tarihinde yapılan başarılı operasyon neticesinde, bahse konu şahıslar ve bunlara yardım ve yataklık eden 1 şahıs, Bağlar İlçesi Ali Emiri Köprüsü civarında yakalanarak gözaltına alınmıştır. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Ramazan Bayramı öncesinde de yine eylem yapmak üzere ilimize geldiği tespit edilen 1 bayan örgüt mensubu muvaffak olamadan yakalanmış, kanlı bir saldırının önüne geçilmişti. Son yapılan operasyonda da görüleceği üzere dini ve insani değerlerden yoksun terör örgütünün bakış açısının değişmediği, örgütün amacı uğruna masum canları hiçe sayarak ölüm ve kan saçmaya devam etmektedir" dedi.

Vali Mustafa Toprak, istihbarat birimlerinin PKK-KCK terör örgütüne 2007 yılında katılan 'Navdar' kod adlı B.K., adlı terörist ile 2009 katılımlı 'Ruhat' kod adlı H.A.'nın Diyarbakır il merkezine eylem yapmaları amacıyla gönderildiklerinin tespit edildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Bu şahısların geçmiş yıllarda örgütün suikast, bombalı eylem, sabotaj konularında eğitim aldıkları ve ilimize sivil, kadın, yaşlı ayırt etmeksizin kanlı ve sansasyonel bir eylem yapmak için geldikleri şeklinde duyumlar bulunmaktadır. Adı geçen teröristlerle birlikte yakalanan ve aynı zamanda teröristlere yardım, yataklık eden O.Y., isimli şahsın da silahlı bir komite oluşturma çabası içinde olduğu ve bu yapının da bu operasyonla deşifre edilerek çökertildiği bilgisini sizinle paylaşmaktayım."

1 PKK'LI DAHA YAKALANDI

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, yapılan bir diğer operasyonda da terör örgütü PKK'nın sözde öz savunma birlikleri içerisinde silahlı eğitim alan başka bir kişinin de yakalandığını açıkladı. Vali Toprak, "Bu terör örgütü mensuplarının yanı sıra güvenlik güçlerimiz tarafından terör örgütü içerisindeki faaliyetleri nedeniyle aranır durumda olan ve Kuzey Irak'a giderek, Kandil bölgesinde silahlı ve ideolojik eğitim aldığı, eğitim aldıktan sonrada Öz Savunma Birlikleri içerisinde faaliyet yürüttüğü şeklinde de hakkında bilgiler bulunan 'Arjin' kad adlı K.D.'nin de 16 Ekim 2012 günü yakalanması ayrıca sağlanmıştır. Yakalanan şahısların ilgili savcıların koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğündeki sorguları devam etmektedir" dedi.

Mustafa Toprak, açıklamasının son bölümünde şu ifadeleri kullandı:

"Bu ve bunun gibi başarılı operasyonlarla halkımızın güvenini ve takdirini kazanan güvenlik güçlerimiz yılmadan, bıkmadan, usanmadan görev yapmaktadırlar. Vatandaşlarımızla birlikte Diyarbakır'ın huzurunun ve güvenliğinin daim kılınması adına birlik ve beraberlik içerisinde başarılı çalışma ve uygulamalar bundan böyle de titizlikle devam ettirilecektir. Tüm halkımızın bundan önce olduğu gibi, bundan sonrada güvenlik güçlerimize yardımcı olması ve hiçbir gözyaşı ve acı olmaması için her türlü şüpheli durum ve olayı ilgili güvenlik birimlerine bildirmelerini rica ediyorum