Diyadin ilçesinde KCK operasyonu kapsamında yakalanan ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'örgüt üyeliği' suçundan yargılanan, 77 ve 10 yıl 6 ay hapis cezasına hükümlü BDP Diyadin İlçe Başkanı Musa Zorbay ile BDP'li yöneticilerin mahkeme kararıyla yapılan telefon dinlemelerinde bölücü terör örgütü PKK'ya eleman kazandırdıkları ortaya çıktı. Hakkari'den kaçarak Van'da güvenlik güçlerine kaçarak teslim olan Diyadinli itirafçı Emre T.'nin, 'Hakkari BDP'de bulunan birileri seni dağa gönderecek' ifadeleri iddianamede yer aldı. Cumhuriyet Savcısı'nın hazırladığı 160 sayfalık iddianamede, örgüt ile birebir bağlantılı olarak yapılan telefon konuşmalarının yapılan tabe çözümlerinde BDP'li yöneticilerin özellikle polis ve askere yönelik eylemler karşısında kullanılan patlayıcı molotof kokteyl yapımı için (şişe-benzin) telefonda 'Şehriye istedim, arpa göndermişsin' diyerek 'süt, pet şişe' isteyerek şifreli konuşmalar yaptıkları belirlendi.
'HAKKARİ BDP'DE BULUNAN BİRİLERİ SENİ DAĞA GÖNDERECEK'
Örgüte kandırılarak götürülen ve PKK'nın dağ kadrosuna Hakkari'den katıldıktan 15 gün sonra pişmanlık duyarak Van'da güvenlik güçlerine teslim olan Diyadinli Emre T. isimli itirafçı, 03 Haziran 2010 günü güvenlik güçlerine verdiği ifadesinde, BDP'nin örgütün dağ kadrosu ile birebir çalışma içerisinde olduğu ileri sürerek şunları söyledi:
'Zaman zaman BDP Diyadin İlçe Teşkilatı'na gidip geliyordum. Burada Abdullah Öcalan ve ölen örgüt üyelerinin fotoğraflarının asılı olduğunu gördüm. Bizlere terör örgütüne katılmak için telkinlerde bulunuldu. BDP'li Cihan isimli bir şahsın kendisine, 'Biz şu an PKK'ya eleman göndermiyoruz. Hakkari'ye gidersen, Hakkari BDP Teşkilatında bulunan birileri seni gönderir' diyerek beni Doğubayazıt ilçesine gönderdiler. Doğubayazıt'ta Musap isimli şahıs beni Hakkari'ye göndereceğini söyledi. Hakkari'ye 6-7 kişilik grup içinde ben de dağa çıkmak için gönderildim. Örgüte katıldığımda pişmanlık duyarak kaçtım, güvenlik güçlerine teslim oldum' dedi.
BDP'Lİ BAŞKAN'IN 'SIKIYSA HALKIN GÜCÜNE KARŞI DİRENSİNLER' TEHDİDİ
BDP Diyadin İlçe Başkanı Musa Zorbay'ın 0536- 225 42…. numaralı telefonunun 2010 ve 2011 yılları arasında mahkeme kararı ile yapılan dinleme kararında ise;
Musa Zorbay: 'ROJ TV'yi seyrediyor musunuz'?
Lütfi D.: 'Roj TV, şimdi mi?'
Musa Zorba: 'Evet evet, şimdi'
Musa Zorbay: 'Tabelayı değiştirin, Kürtçe Kürtçe asın'
Musa Zorbay: 'Bu mücadeleye layık olalım'
Lütfi D: 'Cela, Celo söylemiş yav'
Musa Zorbay: 'Bir tane serseri mayın mıdır, nedir siz mi gönderirsiniz'
Hanifi D: 'Telefonda fazla konuşma'
Lütfi D: 'Sana kurban olayım, Taşlıçay nasıl'
Musa Zorbay: 'Sıkıysa halkın gücüne karşı dirensinler'
Şaban S.: 'Dicle Haberden selam, selam'
Musa Zorbay: 'Bizim haberi neden vermedin, ambargo uygulamışsın'
Şaban S: 'Vallahi büyük bir tepki var neyse, yarın konuşuruz'
'BAK, BU KONULAR TELEFONDA KONUŞULMAZ'
BDP Diyadin İlçe Teşkilatı yöneticisi olan ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'örgüt üyeliği' suçundan 12 yıl hapis cezasına hükümlü Seyhat K. ile lise son sınıf öğrencisi olan Gülsen A. arasında 0531 913 74… numaralı telefonu ile yaptığı telefon konuşmasında BDP'li yönetici Seyhat K., Gülsen A.'nın telefonda dağa çıkma isteğine BDP'li yönetici Seyhat K.'nın ise, 'Bak bu konular telefonda konuşulmaz' dediği tabe kayıtlarına şöyle geçti:
Gülsen: 'Ben Bozova köyünden Gülsen…'
Seyhat K: 'Merhaba…'
Gülsen: 'Seyat abi ben dağa çıkmak istiyorum'
Seyat K.: 'Hıı…hım….'
Gülsen,: 'Ben dağa çıkmak istiyorum'
Seyhat K.: 'Bak bu konular telefonla konuşulmaz'
Gülsen: 'Ne yapayım artık, ben yemin ederim ki artık boğazıma kadar gelmiş, psikolojim bozuk'
Seyhat K: 'Bir dakika'
Gülsen A.: 'Tamam o zaman kapatıyorum'
Seyat K: 'Ben sabah 09.00'de Diyadin'deyim'
Gülsen: 'Tamam, tamam…'
MOLOTOF İÇİN ŞİFRE: 'ŞEHRİYE, SÜT, PET SU, YEMEKLİK TUZ'
BDP ilçe binasında gösteriler öncesi molotof kokteyl hazırlanmasında telefonda şifreli konuşularak malzeme istedikleri de kayıtlara geçti. Ülfet Ç.'nin ise malzemeyi isteyen BDP'liye 'Siz insanları kandırıyorsunuz' diyerek tepki gösterdiği şu şekilde kayıtlara geçti:
Nihat Ç.: 'Şehriye istedim, sen arpa göndermişsin'
Nihat Ç: 'Bir tane de yemeklik tuz'
Fettah I: 'Tamam sen pet bardağı ne yapacaksın'
Ülfet Ç: 'Siz insanları kandırıyorsunuz'
Nihat Ç: 'Hayır kandırmıyoruz'