Avrupa’nın birçok ülkesinden sonra ülkemizde de uygulanmaya başlanan masajla, ağlayan bebekler sakinleştiriliyor. Amerika’da “Bebek Bakım Uzmanlığı” ve Dr. Harvey Karp’ın, "En Mutlu Bebek Eğitmenliği", İngiltere Blossom & Berry’den,"Bebek Masajı Uzmanlığı" ve "Bebek Yogası Uzmanlığı" sertifikasını alarak bu alanda bir ilke imza atan İlsen Gürel Koç, anne ve babalara 4 seansta İngiliz masaj tekniğini öğrettiklerini, derslerde masajı kendi bebeklerine uyguladıklarını söyledi. İngiliz masajının sadece bebekleri sakinleştirmediğini belirten İlsen Gürel Koç, şöyle konuştu: "Masaj esnasında ebeveynler sadece bebekleri ile ilgilenir, göz teması kurar, ona sevgi ile dokunarak konuşur. Ebeveynler ile bebek arasındaki bağ böylelikle daha da güçlenmiş oluyor. Masaj sayesinde bebeklerin en gelişmiş duyusu olan dokunma sayesinde, nöronlar arası yeni bağlantıların kurulmasını, kurulan bağlantıların, myelin kılıfının oluşmasını ve güçlenmesini sağlar. Yapılan masaj sayesinde bebeklerin kas gelişimi ile sindirim sistemi desteklenir. Duyusal farkındalıkları artar ve bağışıklık sistemi daha da güçlenir."

"İTALYA’DA SEVGİ GÖSTERİLMEYEN BEBEKLER ÖLMÜŞ"

Anne ve babanın bebeğine sevgi ile dokunuşunun önemine değinen Bebek Masajı ve Bebek Yogası Uzmanı İlsen Gürel Koç, şunları söyledi: "İtalya’da 30 yıl önce bir yetimhanede iyi bakılan bebeklerin hepsi zamanla ölmüş. Yapılan araştırmalar, hepsinin vaktinde beslendiğini, hijyenin sağlandığını gösterse de hiçbir bebek kurtulamamış. Sebebi ise, dokunulmamalarıymış. Hiç biri sevilmemiş, okşanmamış, öpülmemiş. Yetişkin ile duygusal bağ kurmamış. Bu acı tablo dokunmanın gücünü anlatmaya fazlasıyla yetiyor. Anne ya da babanın bebeğine sevgi dolu dokunuşu çok önemlidir." Günümüzde modern annelerin eski fikirlere çok sıcak bakmadığını anlatan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yüzden modern anneler doğum yaptıktan sonra kendilerini çok yalnız hissedebiliyor. Bu örneği ben kendimde de yaşadım. Mayla isimli kızım ile hastaneden eve geldiğimiz ilk gece, annem bir yakınımızın düğününe gitti. Ardından yurt dışı seyahatleri oldu. Bebek eğitimi konusunda çok sayıda kitap okudum. Mayla doğduktan sonra şaşkındım. Elimde canlı bir bomba vardı ve ne yapacağımı bilmiyordum. Yaşadığım bu sıkıntılardan sonra yurt dışına giderek bu konuda profesyonelce eğitim aldım. Benim gibi aynı sıkıntıyı yaşayan modern annelere eğitim veriyorum."

"AVRUPA’NIN BİRÇOK ÜLKESİNDE UYGULANIYOR"

İngiltere’de gördüğü Happiest Baby programı ile ağlayan bebeklerin kısa bir sürede sakinleştiğini, biraz daha uzun uyumalarının sağlandığını anlatan İlsen Gürel Koç, sözlerine şöyle devam etti: "Bebeğe masaj yapmak neden çok önemli, hiç düşündünüz mü? Masaj mekanik bir rutin faaliyet değildir. Dokunuşunuz bebeğe rahatlık ve emniyet verip sizin onun yanında olduğunuzu hissetmesini sağlar. Bebeklerin uzun süre ağlamaları, ebeveynlerin bitkinliğine, emzirme sıkıntılarına, evlilik sorunlarına, doğum sonrası depresyonuna ve hatta en acı durumlarda suistimal ve çocuk istismarı ile sonuçlanabiliyor. 4 seansta anne ve babalara bebek masajını öğretiyoruz. Derslerde ebeveynler masajı kendi bebeklerine uygulamalı yaparak öğreniyor. Masaj esnasında ebeveynler sadece bebekleri ile ilgileniyor, göz teması kuruyor, ona sevgi dolu dokunarak konuşuyorlar. Bu sayede ebeveynler ile bebek arasındaki bağ daha önce kurulmadıysa kurulacak, kurulduysa da güçlenecektir Ayrıca, bebeklerin en gelişmiş duyusu olan dokunma sayesinde, nöronlar arası yeni bağlantıların kurulmasını, kurulan bağlantıların, myelin kılıfının oluşmasını ve kalınlaşmasını destekleyerek güçlenmesini sağlar. Yapılan masaj sayesinde bebeklerin kas gelişimi ile sindirim sistemi desteklenir. Duyusal farkındalık artar."