Sektörde halen 800'ün üzerinde yetkilendirme yapılmış olduğunu, bu yetkilendirmelerle 500'den fazla işletmecinin sektörde faaliyet gösterdiğini ifade eden Acarer, 2013 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla sabit telefon abone sayısının 13,5 milyon, mobil abone sayısının 69,5 milyon olduğunu belirtti. Mobil abonelerden 48,5 milyonunun 3. Nesil abonesi olduğunu ve bunların yaklaşık yarısının da mobil internet kullandığını anlatan Acarer, "Genişbant internet kullanımı hızlı bir şekilde artıyor. Mobil ve sabit genişbant internet abone sayısının 32 milyonun üzerine çıktı. Dolayısı ile internet kullanıcı sayısının 55 milyona ulaştı" diye konuştu.

Bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe istikrarlı büyümenin, ön ödemeli ve faturalı abone oranlarındaki değişme ile de görüldüğünü anlatan Acarer, son birkaç yıl içinde faturalı abone sayısının iki kat artarak yüzde 40'a ulaştığını ifade etti. Acarer, bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe yalnızca kullanıcı sayısının değil, özellikle mobil internette ve mobil seste kullanım süreleri ve kullanım miktarlarının da arttığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"2013'ün üçüncü çeyreğinde, mobil internet kullanım miktarı 40 TByte'a ulaşırken, aynı dönemde toplam mobil trafik hacmi ise 48 milyar dakikayı aştı. Türkiye, 340 dakika ortalama aylık mobil kullanım süresi ile Türkiye Avrupa Birliğinde en fazla mobil telefon görüşmesi yapan ülke oldu. SMS sayısı açısından da yine Türkiye birinci sırada yer alıyor.

Aslında, son 10 yılda bizim sektörümüzde çok önemli artışlar oldu. İnternet kullanım oranı yüzde 152, genişbant abone sayısı yüzde 103 binden fazla, sektörün cirosu da yüzde 315 arttı. Aynı zamanda ileri teknoloji ürünleri ile hizmet sunuluyor.

Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün yatırımları ve istihdamı ülke ekonomisi için büyük önem taşıyor. Bu yılın 9 ayında işletmecilerimiz yaklaşık 35 milyar lira tutarında yatırım gerçekleştirdiler. Bu önemli bir yatırımdır ancak veri haberleşmesinin katlayarak arttığını göz önüne aldığımızda, özellikle ileri teknoloji kullanan altyapıya yatırımların daha fazla yapılması gerektiği de bir gerçektir."

- "Önemli düzenlemeleri hayata geçirdik"

BTK Başkanı Acarer, bir taraftan sektörün büyümesini sağlayacak şekilde düzenlemeler yapılırken, diğer taraftan tüketici hak ve menfaatlerini korumanın öncelikle gözetildiğini belirtti. Bu anlamda, mobil sektörde SIM kilit uygulamasını kaldırdıklarını hatırlatan Acarer, ayrıca "M2M" denilen makineler arası iletişimin yaygınlaşmasına katkı sağlamak için tek abonelik altında, aynı numaraya sahip birden fazla SIM kartın farklı cihazlarda kullanılması durumunda, aynı anda şebekeye bağlanmayan SIM kartların sadece birinden telsiz ücreti alınmasına imkan tanıdıklarını kaydetti. M2M hatlarının ilk tesisindeki Özel İletişim Vergisinin kaldırılmasının da bu konuda çok önemli gelişme olduğunu vurgulayan Acarer, şöyle devam etti.

"Engelli kullanıcılar için bazı iyileştirmeler gerçekleştirdik. Acil yardım çağrılarının SMS ile gönderilebilecek olması nedeniyle konuşma veya işitme engelli vatandaşlarımızın SMS ile acil yardım çağrısında bulunabilmesi sağlandı. Engelliler ile gazi ve şehit yakınlarına indirimli tarifeler sunuluyor.

İnternet başta olmak üzere bilgi ve iletişim teknolojileri hizmetleri hayatımızın her alanında yer alıyor. 17 milyon kişi e-devlet hizmetlerini kullanmaya başladı. Kurumumuz da bazı hizmetlerini elektronik ortamda sunuyor. Örneğin, yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonları e-devlet kapısı üzerinden kayıt edilebiliyor. Vatandaşlarımız e-devlet üzerinden, bulundukları ortamın elektromanyetik ölçümünün sonuçlarını görebiliyor. Tüketiciler, GSM işletmecilerine ait tarifeleri, tarife karşılaştırma sitesi üzerinden inceleyerek kendilerine en uygun tarifeyi seçebiliyorlar. Ayrıca, e-devlet üzerinden ve web sayfamızdan aboneler kendi adlarına kayıtlı cep telefonlarını sorgulayabilme imkanına sahipler."

Bunlar dışında abonelerin talep ederlerse faturalarına üst sınır getirebildiklerini ve ücretsiz olarak detaylı elektronik fatura alabildiklerini anlatan Acarer, "Tarife paketini değiştiren abone, kullandığı süre kadar olan kısmı eski tarife paketinden ödemesini sağlamak üzere kıst ücret uygulama taslağı hazırladık ve kamuoyu görüşüne açtık. Bunun da bir çok aboneyi yakından ilgilendireceğini düşünüyorum" diye konuştu.