Diyarbakır'da PKK teröristlerin etkisiz hale getirilmesi, kazdığı hendeklerin kapatılması, oluşturulan barikatların kaldırılması için 2 Aralık'ta 6 mahallede ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile birlikte operasyonların sonuna gelindiği ilçedeki çatışmalı bölgelerde bulunanların tahliyeleri devam ediyor.
Dün 16.00 ile 17.15 saatleri arasında oluşturulan güvenlik koridorundan 1 çocuk, 2 kadın, 11 erkek olmak üzere 14 kişi tahliye edildi. Tahliye edilenler arasında bulunanlardan 5 erkek güvenlik güçlerine, PKK'lıların kendilerini zorlu tuttuklarını, duvar kırma ve erzak toplama işlerinde kullandıklarını anlattı.
Güvenlik güçleri ile tahliye edilenler arasında şu diyaloglar oldu:
Erkek 1: Beni buraya getirmişlerdi babam da buraya gelip onlara dedi onu bana verin. Onlar da dedi vermiyoruz artık biz onu almışız, bizimle kalacak. Babam da kızıyor, onlar da babamı dövüyorlar.
Asker: Gördün mü sen?
Erkek: He yüzünün hepsini mahvetmişlerdi babamın yüzünün. Bize diyorlardı ki Hz. Muhammed bana kurban olsun. Böyle dine küfür ediyorlar. Ben dedim ben dinimi seviyorum. Ölürsen Muhammed'e gidersin dedi. Bir tanesi bana aynen öyle söyledi. Evlere giriyorlardı fakir evlere çalıyordu telefon, falan.
Asker: Gördün mü?
Erkek: Evet gördüm, ben diyordum niye çalışıyorsun. Ben diyordum neden çalıyorsun, bu halka günahtır. Dinlemiyordu hırsızlık yapıyordu. Bizim bir tane yaşlı dayı vardı. Gittiler onun tek eviydi gitmişlerdi o evi yakmışlardı. Bize diyordu siz yakmışsınız, bizim üzerimize atıyordu.
Tahliye edilenlerden bir başka erkekle asker arasında geçen diyalogda şu ifadeler yer aldı:
Erkek: Keşke, keşke ben ölseydim bu günleri görmeseydim.
Asker: Niye?
Erkek: Bunların yaptığı şeyleri, mesela halkın evini mahvettiler. Diyordu halk istemiş bir şehre girelim halk bize ihanetçi çıkmış. Diyor destek vermemiş e senin yaptığın şey doğru değildir. Halkın eşyalarına giriyorsun, duvarı kırıyorsun, evleri yıkıyorsun. Bunu kim kabul edecek?
Yine Sur İlçesi'nden dün tahliye edilen bir başka kişi ile askerler arasında şu konuşma geçti:
Erkek: Epey dayattık o Remziye ablalar vardı geçen gün çıktılar. Valla gittik bir gün dedik biz çıkacağız. Bundan 2 ay önce, bir hafta bize duvar kırdırdılar. Biz niye ki bu kelimeyi söylemişiz.
Asker: Niye kaldın ?
Erkek: Evlerin kapılarını kırıyorlardı ağabey, bu sefer evleri darmadağın ediyorlardı. Mesela komşuların çoğunu yakmışlardı. Ben dedim burada kalayım eve sahip çıkayım. Ondan sonra kaldım. Kaldım 18-19 gün sonra geldiler, dediler çıkacaksın biz bu evin duvarını kıracağız.
Tahliye edilenlerden bir başkası "Bana dediler çıktığın an yani yürürsen seni, hanımını, çocuğunu öldürürüz. Sıkarız arkandan" diyerek PKK'lıların kendilerini zorla tuttuğunu anlatırken, diğer bir kişiyle asker arasında şu konuşma geçti:
Erkek: Yahu korkuyorduk şimdi neden yalan atayım.
Asker: Ne yapıyorlardı?
Erkek: Mesela bize diyordu torba doldurun, torba dolduruyorduk. Mesela bize diyordu gidin bu kapıyı açın. Bakın içeride tüp falan, erzak getirin.
Bölgeden tahliye edilenler hastanelerde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde ifadelerine başvuruldu. Bu kişilerin sorgularının ardından adli mercilere sevk edilecekleri belirtildi.