Araştırmacılara göre, erkek meyve sineklerinin karşı cinsi cezbetmek için yaydıkları kokuyu alan yüksek Yahudi otu, yumurtalarını yerleştirmek için köklerini delerek kendilerine zarar veren dişileri uzak tutacak bir kimyasal savunma ile kendilerini koruyor.

Bilimadamları, yaptıkları saha çalışmasında erkek meyve sineklerinin dişileri çekmek amacıyla yaydığı kokuya maruz bırakılan yüksek Yahudi otu bitkisiyle, bu kokuya maruz bırakılmayan aynı cinsteki bitkileri kıyasladı. Araştırmacılar, dişi meyve böceklerinin yumurtalarını, erkeklerin yaydığı kokuya maruz bırakılmayan bitkilere oranla yaklaşık 4 kat fazla bıraktıklarını saptadı.

Araştırmayı yapan Penn State yüksek okulundan böcek bilimciler, Proceedings of the National Academy of Sciences adlı bilimsel dergide yayımladıkları araştırmada, son yıllarda bitkilerin aldıkları kokulara karşı tepki verdiklerinin giderek açıklık kazandığını belirtti.

Böcek Bilim Bölümü Yardımcı Profesörü Mark Mescher, geçmişte yapılmış araştırmaların bitkilerin diğer bitkilerin kokularına verdiği tepkiler üzerine olduğunu anlattı. Önceki araştırmalarda bazı bitkilerin, yakınlarındaki böcekler tarafından zarara uğratılmış bitkilerin verdiği kokuya tepki olarak kendi savunmalarını devreye soktuklarının görüldüğünü belirten Mescher, "Yaptığımız araştırmada yeni olan unsur ise bitkilerin bazen böceklerin yaydığı kokuları da ayırt edebilmesinin mümkün olabileceğini göstermesi" dedi.

Araştırmanın, bitkilere zarar veren kın kanatlılar olarak bilinen böceklerin de erkek meyve sineğinin karşı cinsi cezbetmek için kullandığı kokuya maruz bırakılan yüksek Yahudi otuna daha az zarar verdiğini ortaya koyduğunu kaydeden Mescher, "Görünüşe göre bitki sineğin kokusunu fark ediyor ve tehdide karşı daha hızlı karşılık vermek amacıyla kimyasal savunmasını devreye sokuyor" dedi.