Dolandırıcıların yeni oltalama taktiği sahte hediyeler. Cep telefonunuza veya e-mail adresinize gelen 'Piyangodan ikramiye kazandınız', 'Çekilişten saat hediye ediyoruz' gibi mesajlara dikkat!

İşte oltaya gelmemenin 5 kuralı...

Cep telefonunuza ve e-mail adresinize gönderilen "Kol saati kazandınız", "Büyük piyango size çıktı", "Hakkınızda soruşturma var. Hemen kontör gönderin" şeklindeki mesajlar dolandırıcıların yeni numarası oldu. Gerek cep telefonu operatörleri, gerekse emniyetin uyarılarına rağmen bu taktik birçok tüketiciyi ağına düşürmeye devam ediyor. Çoğu kişi bu kısa mesaj ve maillere aldanarak, kişisel bilgilerini veya parasını kaptırabiliyor.


HEDİYELERE ALDANMAYIN

Dolandırıcılar oltalama taktiklerinde genellikle katılmadığınız bir piyangodan "İkramiye veya hediye kazandınız" mesajlarını kullanıyor. Gönderilen yüzbinlerce mesaja yüzde 1 seviyesinde geri dönüş olsa bile dolandırıcılar amacına ulaşıyor. Hediyeler bazen piyango, bazen kol saati bazen de seyahat bileti olabiliyor. Bu hediyelere ulaşmak isteyen tüketici kredi kartı ve vatandaşlık numarası gibi kişisel bilgilerini dolandırıcılara kendi eliyle teslim ediyor. Tıklanan link üzerinden kullanıcılar bilgisayarlarını dolandırıcıların yönetimine teslim etmiş oluyor. Dolandırıcılar piyangoyu almak için belli bir ödeme yapılması gerektiğini de söylüyor. Böylece tüketici parasını kaybettiği gibi kişisel bilgilerini de dolandırıcılara kaptırarak tuzağa düşmüş oluyor.

TUZAĞI NASIL ANLARSINIZ?

1- Eğer herhangi bir çekişilişe katılmadıysanız veya bilet almadıysanız ödül kazanamazsınız. Bu durumda size gelen hediye mesajı sahtedir.

2- Eğer gerçekten bir çekilişe katıldıysanız ödülünüz sizin adınıza özel ya da piyango numarasına gönderilecektir. Bu ayrıntıya dikkat edin.

3- Bildiri gmail.com, hotmail. com ya da yahoo.com gibi kamusal mail sunuculardan gönderiliyorsa sahtedir.

4- Bildiri mektubunda yazım ve gramer hataları varsa (Böyle mesajlar genelde otomatik çeviri ile oluşturulur) bu da oltaya gelmemek için bir ipucu olacaktır. Çünkü dolandırıcılar genellikle otomatik çeviri sistemlerini kullanıyor.

5- E-postayı alan kişinin, gönderilen e-postaya cevabını kullanıcının adresinden başka bir adrese göndermesi istenir; örneğin "ajans" ya da "müdür"ün adresine gönderilmesi beklenir.

PARA GÖNDERMEYİN!

Kaspersky Lab Spam Analisti Maria Rubinstein, şu uyarıları yapıyor: 'Tipik bir online piyango dolandırıcılığında, e-posta gönderilen kişiden kazandıklarının daha hızlı gönderilebilmesi için birkaç yüz dolardan birkaç bin dolara kadar değişen miktarlarda para istenir. Ancak para ödendikten sonra, dolandırıcılar ortadan kaybolur ve gafil avlanan kullanıcının dolandırıcıları bulma ihtimali oldukça zordur.'