Fahri Doktora töreni münasebetiyle Tiflis Üniversitesi'nde bir konuşma yapan Arınç, Türkler için, Gürcüce ve Gürcistan sanatı, tarihi ve kültürünün önemli olduğunu belirtti. Arınç, bugün başkentte açılışını yaptığı Yunus Emre Kültür Merkezi'ne de değinerek, "Yunus Emre sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada tanınan önemli bir şahsiyettir. Onun fikir ve düşüncesi sadece sevgi ile izah edilebilir" dedi.

Arınç, "O sevgi dili ile konuşan ve yazan bir tefekkürdür. Biz iki ülke arasındaki ortak paydanın sevgi olduğuna inanıyoruz. Tek düşüncemiz, ebediyyen Türk ve Gürcü halklarının dostuluk ve sevgisinin yaşamasıdır" ifadelerini kullandı.

"HÜKÜMETLERİN DEĞİL, HALKLARIN DOSTLUĞU ÖNEMLİ"

"Siyaset sadece iki ülke arasında, hükümetler arasında yapılacak bir iş değildir" diyen Arınç, "Parlamenter diplomasi de çok önemlidir. Parlementer diplomasi, parlamentoların birbirleriyle ilişki kurmasıdır. Çünkü parlamentolar her ülkenin halkını temsil eder. Hükümetlerle dostluk geçici olabilir; ama halkların dostluğu ebedi olursa, bu ilişkiler çok daha güçlü olur diye düşünüyorum" dedi.
Arınç konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu yüzden parlamento başkanı olarak sadece komşularımızla değil, AB üyesi ülkeleri ile Afrika, Ortadoğu, Uzak Doğu ülkelerinin parlamentoları ile yakın ilişkiler kurdum. Bugün biz Türkiye ile Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 20. yılındayız. Ama Kafkaslar'dan ve Karadeniz'den dostluğumuz ve komşuluğumuz var. Halkımız 100 yıl öncesinden birbirini tanıyor."

"TÜRKİYE-GÜRCİSTAN DOSTLUK GRUBU, PARLAMENTODAKİ EN GÜÇLÜ DOSTLUK GRUBU"

Türkiye parlamentosundaki en güçlü dostluk grubunun, Gürcistan dostluk grubu olduğunu söyleyen Arınç, "Meclis başkanlığından ayrıldıktan sonra 12 üyesi bulunan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün başkanlığını yürüttüm. Gürcistan da bu birliğin önemli ülkelerindendir. Gördük ki Türkiye ve Gürcistan'ın birbirine ihtiyacı var. Hem siyaset, hem ticaret anlamında geldiğimiz nokta bir hayli sevindiricidir. Bu işbirliğimizi daha da güçlendireceğiz ve aramızdaki bu beraberliğin gerçekten örnek bir beraberlik olması için çalışacağız" şeklinde konuştu.

Arınç ayrıca, "Bugün ortak projelerimiz var. Ama bölgesel anlamda da çok büyük projelerimiz var. Bakü-Tiflis-Ceyhan bunlardan bir tanesidir. Bakü-Tiflis-Erzurum da bu projelerden bir tanesidir. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı çok daha önemlidir. Çünkü bu ulaşımı sağlayabildiğimizde Çin'den, Moğolistan'dan yola çıkan birisi bu hattı takip ederek Türkiye'ye gelebilecek, Türkiye'den de Avrupa'ya, hatta İngiltere'ye ulaşabilecek. Bu projelerimizi her gün takip ediyoruz ve bir an önce sonuçlanmasını da umut ediyoruz" dedi.