Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 7 Eylül 2011’den itibaren Burhan Karakaya (29) ismiyle kanser tedavisi gören hasta, önceki gün öldü. Cenazeyi teslim almak için hastanede işlem yaptıran hastanın kardeşi, TC kimlik kartını nüfus müdürlüğüne göndermek isteyen yetkililere “Burhan Karakaya benim, ölen kardeşim Kamiran Karakaya” dedi. Bunun üzerine Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı, olaya el koydu.

Savcılık, Kamiran Karakaya (35) olduğu iddia edilen ölen hastayı, gerçek kimliğinin DNA testiyle tespiti için Adli Tıp Kurumu’na gönderdi. Kardeş Burhan Karakaya ise gözaltına alındı, ifadesinden sonra serbest bırakıldı.

KIZ KARDEŞ YAPMIŞ
Esenyurt’ta oturan Karakaya Ailesi, olayla ilgili olarak “Biz hastaneyi dolandırmadık. Kamiran inşaatlarda çalışıyordu. Evlenmeyi planlarken amansız hastalığa yakalandı. Sosyal güvencesi de vardı. Ansızın hastalanıp hastaneye kaldırılınca, okuma yazma bilmeyen kız kardeşi, yanlışlıkla küçük kardeşi Burhan’ın TC kimliğini yanına alıp hastaneye gitmiş. Kamiran ölene kadar da hastaneye yanlış kimlikle kayıt yapıldığını fark etmedik” dedi. Ancak hastane yönetimi, SGK’nın bilinçli bir şekilde zarara uğratıldığını bildirdi. Hastanenin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

‘GÜVENCESİ YOK’
“Burkit Lenfoma teşhisiyle hastanemizde tedavi gören hastanın SGK’sı yok. Sistemde de görünmüyor. Hasta yakınları, hastadaki bu fiziki değişikliği kendi menfaatleri doğrultusunda kullanarak, hastayı kendi kimlik bilgisiyle değil, kardeşinin kimlik bilgisiyle hastanemize yatırmıştır. Hasta defalarca dahiliye ve hematoloji servisine gelmiş, her defasında da aynı kimlikle kaydını yaptırmış. Hastanede yatarak tedavi gördüğü süre boyunca da doktorlar ve hemşireler hastaya ‘Burhan’ ismiyle hitap etmiş, ancak ne hasta ne de hasta yakını tepki göstermemiştir.”

DOĞRU BİLGİ VERİLSE ÜCRET ALINMAYACAKTI
Sosyal güvencesi olmayan hastanın tedavisi için yanlış beyanda bulunarak SGK’nın zarara uğratıldığını belirten hastanenin açıklamasında şöyle denildi: “Hasta, acil serviste doğru beyanda bulunsaydı, acile geldiği için zaten ücret talep edilmeyecek, daha sonraki işlemler için de, işsiz ve yoksul olması halinde devreye kaymakamlık girecek, hasta yakınlarından ücret talep edilmeyecekti.”

Kaynak: Gazete Habertürk/ Şükran ÖZÇAKMAK