8 yıl boyunca uydu verilerini inceleyen araştırmacılar, dünya denizlerindeki su seviyesinin yıllık yükselişini tespit etti. verilere göre deniz seviyesi dünya genelinde her yıl 3 milimetre yükseliyor.

Küresel Isınmayla Buzullar Parçalanıyor

Küresel ısınma yaşanıyor, buzullar parçalanıyor, deniz seviyeleri yükseliyor.  Yörüngedeki uydulardan alınan verilerden yola çıkan araştırmacılar dünya denizlerinin seviyesini gösteren bir harita hazırladılar.

Son 18 yılın verilerine göre dünya denizleri yılda ortalama 3 milimetre yükselmiş.

Yükselme Her Bölgede Eşit Değil

Ancak bu yükselme eşit bir dağılım göstermiyor. Filipin Denizi gibi bazı bölgelerde 10 milimetreye ulaşan yükselme, başka yerlerde ise, 3 milimetrenin de altında.

Sera Etkisiyle Okyanus Suyu Isınıyor

Sera etkisiyle okyanus suyunun ısınması, buzulların erimesinin hızlanması bu yükselmede başat rol oynuyor.

Son 7 yılda buzulların erimesi sonucu, yaklaşık 4 buçuk trilyon ton yani Amerika Birleşik Devletleri'ni yarım metre su altında bırakacak bir miktar, denizlere karıştı.

Su seviyesindeki yükselme, deniz suyu sıcaklığında ve okyanus akıntılarında değişiklikleri de beraberinde getiriyor.

Kıyıdaki Yerleşim Yerleri Tehlikede

Dünya nüfusunun yüzde 60'ından fazlası kıyı bölgelerde yaşadığı için su seviyesindeki yükselme ciddi sonuçlar doğuracak potansiyele sahip.

Yükselme ile başta Maldivler ile Tuvalu gibi ada ülkeleri ve Amsterdam, Venedik ya da Londra gibi hem yoğun nüfuslu hem de alçak bölgelerin büyük bölümünün su altında kalacağı hesaplanıyor.