avcılık, tutuksuz her iki sanık hakkında da 1’er yıldan 5’er yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilmesini istedi.

Çeçenistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emruddin Edelgiriyev, arkadaşıyla birlikte Antalya Havalimanı’ndan 1.2 milyon lira değerinde 12 kiloluk altın külçeyi Çeçenistan’a götürmek isterken yakalandı. Savcılık, tutuksuz her iki sanık hakkında da 1’er yıldan 5’er yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilmesini istedi.

Havalimanı Gümrük Müdürlüğü ve Kaçakçılık İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü görevlileri geçen 18 Ekim günü Antalya Havalimanı CIP salonundan Çeçenistan’a gitmek üzere hazırlık yapan Rus vatandaşı 37 yaşındaki Emruddin Edelgiriyev ve arkadaşı 36 yaşındaki Khasan Khakimov’un bavulunda inceleme yaptı. Yapılan incelemede Edelgiriyev’in bavulunda üzerinde Kp1119 seri numarası bulunan Kril alfabesi ile Rusya etiketi basılmış 2008 yılına ait kaşeli 12 kilo 376 gram ağırlığında külçe altın bulundu.

BELGESİ GÖSTERİLEMEDİ

Ele geçen altınla ilgili herhangi bir belge ibraz edilemezken, Khasan Khakimov altının bulunduğu bavulun kendisine ait olduğunu ileri sürdü. Diplomatik pasaportu bulunmayan Khasan Khakimov, altının ülkelerine ait olduğunu, işlemek için Türkiye’ye getirdiklerini, ancak işçilik ücreti pahalı olduğu gerekçesiyle ülkelerine geri götürdüklerini söyledi.

Khasan Khakimov, külçe altını geçen 7 Ekim’de Edelgiriyev’in diplomatik pasaportu ile gümrük işlemine tabi tutmadan Antalya Havalimanı’ndan Türkiye’ye soktuklarını anlattı.

Sorgulamanın ardından diplomatik pasaporta sahip Emruddin Edelgiriyev, özel uçak ile ülkesine gönderilirken, Khasan Khakimov ise gözaltına alındı. Ertesi gün Antalya 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalan Khasan Khakimov da ülkesine döndü.

Türkiye’ye kaçak yollardan girdiği tespit edilen ve piyasa değeri 1 milyon 249 bin lira olan altın Merkez Bankası’na teslim edildi.

Kısa sürede iddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Ali Çam, her iki sanık hakkında da 1’er yıldan 5’er yıla kadar hapis cezası ve 10 bin günü kadar adli para cezası verilmesini istedi. Savcı Çam, ilk şüpheli olarak Çeçenistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emruddin Edelgiriyev’i gösterirken, altının kendisine ait olduğunu söyleyen arkadaşı Khasan Khakimov’u ise ikinci şüpheli yaptı.

5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun, ’Eşyayı gümrük işlemine tabi tutmaksızın Türkiye’ye ithal eden kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır’ hükmünü içeren 3’üncü Maddesi ile TCK’nın 53 ve 54’üncü maddelerinden yargılanacak şühlelilerin duruşması Antalya 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde önümüzdeki günlerde görülecek.