Alt yapı bedeli, Evrensel Hizmet Fonu'ndan karşılanacak olan ihaleyi kazanan cep telefonu (GSM) operatörü, kuracağı altyapının diğer GSM operatörleri ve aboneleri tarafından kullanılmasına izin verecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de nüfusu 500'ün altında olan ve hiçbir GSM operatörünün çekmediği 2 bin 128 yerleşim yeri bulunduğunu belirterek, Türkiye'de iletişimin sağlanmadığı hiçbir yerin kalmaması için GSM hizmetleri ya da mobil telefon hizmetlerinin Bakanlar Kurulu kararıyla Evrensel Hizmet Fon'u kapsamına alındığını söyledi.

Haberleşme Genel Müdürlüğü ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) ortak çalışması sonucunda hiçbir GSM operatörünün çekmediği yerleşim yerlerinin tespit edildiğini anlatan Yıldırım, ''Zaten bu yerleşim merkezleri dışındaki yerlerie GSM operatörleri kendi imkanlarıyla kapsamaya çalıştılar'' dedi.

Nüfusu 500'ün altında olan ve hiçbir GSM operatörünün çekmediği 2 bin 128 yerleşim yerinde yaşayan kişilerin de cep telefonuyla konuşabilmesi için 28 Aralık 2012 gününe kadar tekliflerin alınacağını ifade eden Yıldırım, söz konusu yerleşim yerlerinin çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunduğunu kaydetti.

''Ulaşamadığınız ve erişemediğiniz yer sizin değildir''

Bilgiye erişim ve iletişimin herkesin en doğal hakkı olduğuna dikkati çeken Yıldırım, ''Madem önümüze bilgi toplumu olma hedefini koyduk, bunun gereklerini yerine getirmek zorundayız. Bir tek insanımız bile yaşıyor olsa oraya erişimi ve ulaşımı sağlamak bizim en temel görevimiz. Bu nedenle de bilgi toplumunun olmazsa olmaz unsuru iletişim altyapısını oluşturuyoruz'' diye konuştu.

Herkesin şehirlerde yaşamak zorunda olmadığını, köylerde tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanların olduğunu, ancak ''onlar köylerde, mezralarda, yaylalarda yaşıyor diye onları ihmal etmek, erişim ve ulaşım imkanlarından mahrum bırakmak'' gibi bir lükslerinin olmadığını vurgulayan Yıldırım, tek bir insanın yaşadığı yere bile sabit ve mobil iletişimi, internet bağlantısını götürdüklerini bildirdi.

Yıldırım, ''Vatandaşlar köyünden, yaşadığı yerden, şehre gitmeden internete girip veya telefonla uçak bileti rezervasyonu yapabilecek veya satın alabilecek. Böylece insanlar zaman kaybetmeden, işlerini aksatmadan, teknolojinin imkanlarından faydalanmış olacaklar'' dedi.

''Külfet birlikte paylaşılacak''

Türkiye'de 3 GSM operatörünün de kasama alanında bulunmayan 2 bin 128 yerleşim yerinin kapsama alanına girmesi için altyapı kuracağını ifade eden Yıldırım, ''Her bölgeye tek bir altyapı kurulacak. Operatörler bölgeyle sınırlı olmak üzere birbirlerinin altyapısını kullanmak suretiyle hizmet verecek. Türkiye'de nimetleri bölüşmede kimse kimseye sırayı kaptırmıyor ama külfetleri paylaşmada bir ilki burada gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.

Yıldırım, şehirlerde geniş bantla erişim olanağının yüzde 47,5'e ulaştığını, kırsal alanda ise bu oranın yüzde 18,6'da kaldığına dikkati çekerek, mobil iletişimin kırsala da götürülmesi gerektiğini vurguladı.

Mobil iletişimin kırsala götürülerek bölgenin gelişimine de katkı sağlayacağını belirten Yıldırım, nüfusu 500'ün altında olan bölgelerin GSM kapsamasına alınması için 2,5 yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

''Alt yapı 3 yılda tamamlanacak''

28 Aralık 2012 günü ihale tekliflerinin alınacağını, ihale komisyonunun yapacağı değerlendirme sonucunda en ekonomik fiyatı veren operatör ya da firma ile sözleşme imzalanacağını anlatan Yıldırım, sözleşme gereği alt yapı çalışmalarının 3 yıl içinde tamamlanacağını, 3 yılın tamamlanmasının ardından işletme sürecinin de hizmet alımı şeklinde gerçekleşeceğini bildirdi.

Bu ihalenin iki boyutu bulunduğunu, bunların kurulum ve işletim masrafları olduğunu ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

''Kurulum masraflarını ödeyeceğiz. İşletim maliyeti de her yıl ne kadar masraf varsa ödenecek. İşletim maliyetinde operatörün, verdiği hizmetten dolayı bir geliri de olacak. İşletim masrafı ödenirken, net maliyet hesabı yapılacak. Yani işletmenin geliri giderinden az olursa fark Evrensel Hizmet Fonu'ndan ödenecek. Burada nüfus düşük olduğu için maliyet yüksek, gelir düşük olacak. Ama belli bir süreden sonra bu bölgelerde yaşayan insanların başlattığı trafikten ziyade, dışardan gelen trafik daha çok olacak.''