Cezaevi'nde mahkum işçiler tarafından üretilen kıyafetler Avrupa'ya ihraç edilirken, üretilen ekmek ve marangoz ürünleri şehirdeki kamu kurumlarına satılıyor.

Ürettikleri tekstil ürünlerini bir firma aracılığıyla Avrupa'ya satan cezaevi, fırınıyla hem kendi ekmeğini hem de kamu kurumlarının ekmeğini üretiyor. Öte yandan marangoz atölyesiyle de kamu kurumlarının ihtiyaçlarını gideriyor.

Cezaevindeki marangoz atölyesi 22 yıldır, fırın 19 yıldır, tekstil atölyesi ise 3 aydır üretim yapıyor. Mahkumların atölyelerde çalışmak için Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün kurslarını bitirip, sertifika alması gerekiyor.

Atölyelerde sigortalı olarak çalışan mahkumlar, aylık 150 lira gelir elde ediyor. Amaç, mahkumların ıslah edilerek tekrar topluma kazandırılmasını sağlamak.

- Avrupa'ya tekstil ürünleri ihraç ediliyor -

Özel sektör kamu işbirliğiyle kurulan tekstil atölyesinde toplam 59 mahkum çalışıyor. Bu atölyede çalışacak mahkumlara, Halk Eğitim Müdürlüğü'nün usta öğreticileri tarafından 5 ay süren makine eğitimi veriliyor.

Eğitimin sonunda, başarılı mahkumlar sertifika alıyor. Daha sonra da tekstil atölyesinde çalışmaya başlıyor. Bugüne kadar hiç makine kullanmasını bilmeyen erkek ve kadın mahkumlar, sanayi tipi üretim yapacak tarzda makine kullanır hale geldi.

Tekstil atölyesinde üretilen ürünler, bir firma aracılığıyla yurt içi ve yurt dışı pazarlarda satılıyor. Ürünlerin yüzde 90'ı Kosova, Romanya Bulgaristan gibi ülkelere ihraç ediliyor. Geri kalanı ise Türkiye'de iç pazara sunuluyor.

-Günde 3 bin 500 ekmek üretiliyor-

1993 yılında faaliyete geçen fırında ise 1 usta üretici infaz koruma memuru ile 10 hükümlü çalışıyor.

Hamurun yoğrulmasından ekmeğin çıkması aşamasına kadar ekmek üretmeyi öğrenen mahkumların çalıştığı fırında, günlük 11 çuval undan 3 bin 500 civarında ekmek üretiliyor.

Üretilen ekmekler kurumdaki mahkumların yanı sıra Polis Meslek Yüksekokulu ve Anadolu Öğretmen Lisesi'nin yatılı okulu gibi birkaç kamu kuruluşuna gönderiliyor.

-En eski, marangoz atölyesi-

Cezaevinde en eski atölye ise 22 yıldır; kamu, kurum ve kuruluşlarının işlerini yapan marangoz atölyesi. 2 infaz koruma memuruyla 2 mahkumun çalıştığı atölye, diğer bölümlere göre daha yoğun.

Atölyede bugüne kadar, askeri kurumların çeşitli siparişleri, Kastamonu Adalet Sarayı'nın duruşma salonu, masa ve evrak dolapları imal edildi. Yine siparişe göre ranzadan mutfak dolabına kadar her türlü iş yapılıyor.