Biyogüvenlik Kurulu Başkanlığı, bir gazetede yer alan 'Gıdada GDO'lu Ürüne İlk Vize' başlıklı habere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, haberde gıdada GDO'lu ürünlere izin verildiği şeklinde kamuoyunda yersiz endişe yaratılmaya ve yanlış anlaşılmaya neden olabilecek iddialara yer verildiği belirtildi. GDO'lu ürünlerle ilgili işlemlerin 26 Eylül 2010 tarihinde yürürlüğe giren 5977 sayılı 'Biyogüvenlik Kanunu' ve kanun kapsamında yürürlüğe giren yönetmelikler çerçevesinde yürütüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Biyogüvenlik Kurulu ve Bakanlığımız tarafından 3 adet soya geni ve 16 adet mısır geninin yem amaçlı kullanımı dışında gıda amaçlı izin verilmiş hiçbir gen bulunmamaktadır. İddia edilen konu 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu gereği oluşturulan 'Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi' ve 'Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi' tarafından Biyogüvenlik Kanunu 12. madde 3. fıkrası gereği genetiği değiştirilmiş 21 mısır ve 3 soya çeşidine yönelik hazırlanmış raporların 'Türkiye Biyogüvenlik Bilgi Değişim Mekanizması' tarafından kamuoyu görüşüne açılmasından ibarettir. Bu raporlar kurula sunulmak üzere hazırlanmış bilgiler olup, asla izin onay anlamı taşımamaktadır."

Öte yandan açıklamada, iddianın tamamen asılsız olduğu ve Türkiye'de bugüne kadar gıda amaçlı olarak vize ya da izin verilmiş bir GDO veya ürünü bulunmadığı belirtildi.