1.2 milyar dolarlık servetiyle Rusya'nın en zengin iş adamı olan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığı ile bilinen Deripaska, bugün dünyanın en büyük yatlarından biriyle bugün Muğla'nın Dalyan açıklarına geldi.

aha sonra Deripaska'nın eşi Polina, iki çocuğu, misafirler ve korumalarla zodyak botla karadan araçla ulaşımın olmadığı ıssız bir plaja yüzmeye ve güneşlenmeye geldi.

Kalabalıktan uzak bu plajın özelliği ise nesli tükenmekte olan ve bu nedenle özel çevre koruması altında bulunan deniz kaplumbağalarının (Caretta Caretta) yumurtlama alanlarından biri olması.

 

Bu nedenle kumsalın hemen arkasında çok büyük bir uyarı levhası yer alıyor.

 

Levhada yazan uyarısı ise şu şekilde: "Deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan bu kumsala teknelerin yanaşması ve demirlemesi yasaktır".

 

Buraya kadar her şey normal çünkü tekne uzakta demirlemiş ve bu plajların belirli bölümlerinden saat 08.00 ile 20.00 arası vatandaş ve turistler de faydalanabiliyor. Çünkü, kaplumbağalar yumurtlamak için serin olan gece saatlerini tercih ediyor.

Ancak, iş gölge için şemsiye ya da farklı bir araç dikmeye gelince bozuluyor. Çünkü, denizin kumsal ile kesiştiği ıslak kısmın dışında şemsiye dikmek yasak. Nedeni de kuru kısımda kumun altına yer alan yumurtalar. Şemsiye dikildiğinde bu yumurtalara zarar veriliyor.

 

Bölgedeki özel çevre koruma ekiplerinin sayısı bütün plajları aynı anda kontrol etmeye yetmiyor.

 

Uluslararası teknelerin bolca geldiği bu bölgede, turistler konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı için de doğal hayata zarar verebilecek davranış biçimleri ortaya çıkabiliyor.

 

Yetkililer, yaklaşık 20 yıldır verilen mücadele sonrası sayısı 110'a kadar düşen deniz kaplumbağası yuvalarının 350'ye kadar çıktığını belirtiyor.

 

Bu kadar uzun uğraşların verildiği bir çalışmada, emeklerin böyle basit hatalar sonucu boşa gitmemesi için ıssız plajlardaki korumanın artırılmasına daha fazla dikkat edilmesi de önemli bir gereklilik olarak ortaya çıkıyor.