Hollanda’nın Beverwijk kentinde, geçen yıl evlerinin yakınlarındaki bir kafeteryaya giderken polislerce gözaltına alınan ve İjmuiden Velsen Kennemland Karakolu’nda görevli polisler tarafından dövülerek öldürüldüğü ileri sürülen İhsan Gürz’ün ailesi, çocuklarının mezarını yaptırmak üzere geldikleri Erzincan’da basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Baba Cengiz, anne Ayten ve abla Özlem Gürz, İhsan Gürz’ün kayıp olduğunu ileri sürdükleri organlarının bulunmasını istiyor. Acılı baba Cengiz Gürz, olayın ardından 354 gün geçtiğini belirterek, bu süre içerisinde herhangi bir gelişmenin olmadığını söyledi.

-”354 gündür çocuğumuzun kalbini istiyoruz”-
Bugüne dek geçen sürede cinayet davasında bir ilerleme kaydedilemediğini anlatan baba Gürz, ”354 gün önce Hollanda’da işkence sonucu oğlum öldürüldü. Vücutta darp ve işkence izlerinin olduğu belirliydi. Toprağa vermek için Türkiye’ye getirdik. Burada, Türkiye’de otopsi yapıldı, kalbinin ve beyninin olmadığı anlaşıldı. 354 gündür çocuğumuzun kalbini istiyoruz. Bizi boş elleTürkiye’ye gönderdiler. Uçağa bindirildik, boş elle Türkiye’ye çocuğumuzun mezarını yapmaya geldik. Hollanda adaletine ve savcılığına çağrımı yineliyorum. Biraz ciddi olsunlar, olayları kapatmaya çalışıyorlar. Suçluları arayacak yerde, olayları maniple etmeye çalışıyorlar. Bu arada, duyduğum kadarıyla suçu doktora yüklemeye çalışıyorlar. 10 polisin işkence ve darpta görev aldığını biliyoruz, şahitlerle ispatlayabiliyoruz ve elimizde deliller var. Hollanda adaleti 1 yıldır izinde, izne çıkmış demokrasi bağırtkanlığı yapan insanlar dönüp bir kendine baksınlar” diye konuştu.

Cengiz Gürz, ”Türkiye’de yapılan otopside, çocuğun kalbinin yerine peçete ve gazete kağıtlarının çıktığı doktor raporuyla birlikte bize bildirildi. Biz bu olayı Cumhurbaşkanlığı’na kadar, bütün gereken yerlere bildirdik. Bunu inkar etmiyorlar, yaptıklarını söylüyorlar ama çocuğun o gün bu gündür kalbi elimizde değil. Şimdi çocuğun mezarını yapmaya geldik. Gereken yerlerden çocuğumuzun kalbini ve beynini istiyorum” dedi.

-Olay-

Hollanda’nın Beverwijk kentinde, 2 Temmuz 2011’de evlerinin yakınlarındaki bir kafeteryaya giderken polislerce gözaltına alınan İhsan Gürz’ün, İjmuiden Velsen Kennemland Karakolu’nda görevli polisler tarafından dövülerek öldürüldüğü ileri sürülmüş, gencin cenazesi Türkiye’ye getirilerek 7 Temmuz’da memleketi Erzincan’ın Mollaköy beldesinde toprağa verilmişti.

Baba Cengiz Gürz’ün, cenaze defnedildikten sonra dilekçeyle Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaat etmesi üzerine, İhsan Gürz’ün cesedine Trabzon Adli Tıp Kurumu’nda otopsi yapılmıştı. Baba Gürz, Trabzon Adli Tıp Kurumu’ndan kendisine, oğlunun beyninin ve iç organlarının yerinde olmaması sebebiyle ”cesetten herhangi bir delile ulaşılamadığına” dair resmi yazı gönderildiğini belirtmişti.