Depremlerin yarattığı yıkım nedeniyle kenti terk edip, çadır ve konteynerlerde yaşamak zorunda kalan depremzedelerin ısınma ihtiyaçlarını elektrikle karşılaması Van'ın havasını temizledi.

Daha önceki yıllarda ısınma ihtiyacını katı yakıt kullanarak gideren Vanlıların depremlerden sonra elektrik enerjisine yönelmeleri havadaki kükürt ve partikül oranlarının en düşük seviyeye inmesine neden oldu.

TEHLİKE SINIRI AŞILMADI
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 2005 yılından bu yana kış aylarında yapılan partikül ve kükürt oranları ölçümleri son yılların en düşük seviyesine indi. 2006 yılında yapılan ilk ölçümde Partikül oranı metreküpte 92 mikrogram, kükürt oranı ise 142 olarak ölçülürken, depremden bu yana ortalama partikül 28, kükürt oranı is 65 olarak ölçüldü.

Cihazlar 2005 yılından bu yana otomatik olarak yapılan ölçümlerde, 2011 Ekim ayından itibaren metreküpe düşen kükürt ve partikül oranlarını en düşük seviyede ölçü. Tehlike sınırı olan 300 ile 400 mikrogram sınırı bu dönem içinde hiç aşılmadı.

'VAN EN TEMİZ HAVASINI SOLUDU'
Çevre ve Şehircilik Müdür Yardımcısı Cengiz Adıgüzel, Van'daki hava değişikliğinin nedeninin deprem olduğunu belirterek,Van'ın en temiz havasını soluduğunu söyledi.

Adıgüzel, "Bizim ölçüm yaptığımız kış dönemi Ekim ile Mart ayları arasıdır. Van'daki hava kirliliğinin nedeni de kış aylarındaki ısınmadan kaynaklanıyor. Çünkü ısınmanın büyük bir kısmı kömürle oluyor. Ancak bu yıl deprem sonrası Van'da yaşanan göç, binalarda ısınmanın olmaması, çadır ve konteynerlerde elektrikle ısınmanın sağlanması havanın kirlenmemesine en büyük etken oldu. Yani deprem Van'ın havasını temizledi diyebiliriz" ifalerini kullandı.

ELEKTRİĞE GÜNDE 1 MİLYON LİRA
Bu arada Van'daki 29 konteyner kenti oluşturan 28 bin 500 konteynerde yaşayan yaklaşık 150 bin depremzede için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD), TEDAŞ'a günlük 1 milyon TL elektrik bedeli ödediği belirtildi. Depremin üzerinden geçen 171 günde AFAD'ın, TEDAŞ'a 171 milyon TL elektrik parası ödediği kaydedildi.

EN BÜYÜK SORUN BARINMA
Van depreminde en çok zarar gören Erciş ve köyleri için yaklaşık 28 bin konteynerden oluşan bir kent kuruldu.

Sadece Erciş'te 2 bin konteynerden oluşan Alkanat konteyner kentinde yaklaşık 15 bin kişi yaşıyor. Anadolu'daki bir çok ilçenin nüfusundan büyük olan bu rakam halen süren çalışmalar sonunda 28 bin konteynere ulaşılacak.

Böylece Van genelinde tamamlandığında konteynerlerde 180 bin kişi barınacak. Bu da Anadolu'daki yaklaşık 50 ilden büyük bir nüfusa denk geliyor.

Depremin üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen halen çetin kış şartlarıyla mücadele eden Vanlıların en büyük sorunu barınma.