TBMM Genel Kurulu'nda, temel kanun olarak ele alınan ve kadına karşı şiddete ağır cezalar getiren Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kabul edildi. Meclis, kadına yönelik şiddet konusunda önemli bir adım atarken, ağır cezalar getiren tasarı, 208 oyla TBMM Genel Kurulu'ndan oy birliği ile geçti.

Yasa, Tunus'tan bugün Türkiye'ye dönecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayından sonra yürürlüğe girecek. Görüşmeler sırasında verilen önergelerle tasarı metninde değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklere göre hakkında tedbir kararı verilen kadınlar, gelir testine tabi tutulmaksızın Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Şiddet gören kadının rehabilitasyon hizmetleri bakanlık bütçesinden karşılanacak. Şiddet uygulayan kişiye elektronik kelepçe veya bileklik takılması da yasal hale geldi.

Çocuklara kreş sağlanacak



8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kabul edilen yasa mağdur olan kadının varsa çocuklarına kreş imkanı sağlanması, korunan kişinin hayati tehlikesinin bulunması halinde kimlik ve diğer bilgi ve belgeleri değiştirilebilmesi, hakkında tedbir kararı verilen kişiye zorlama hapis uygulanabilmesi, şiddet uygulayan kişinin silahına el konulması gibi düzenlemeleri içeriyor.

İŞTE YAPTIRIMLAR VE HAKLAR:



Konut kadına teslim edilecek




Şiddet mağduruna yönelik şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren davranışlarda bulunulmaması, müşterek konuttan derhal uzaklaştırılması ve konutun korunan kişiye tahsis edilmesi sağlanacak.

Kamu görevlisi de silahını teslim edecek



Gerekli hallerde koruma kararı alınmasına yol açan kişinin şiddet uygulamamış olsa bile çocuklarına yaklaşmaması sağlanacak. Korunan kişinin şahsi ve ev eşyalarına zarar vermemesi, silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi de yeni yasada yerini aldı.

Kolluk amiri karar alabilecek



Gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda, "şiddet uygulayanların müşterek konuttan uzaklaştırılması, konutun korunan kişiye tahsis edilmesi, eve yaklaşmaması" gibi kararlar, kolluk amirlerince de alınabilecek. Kolluk amiri evrakı en geç kararın alındığı tarihi takip eden ilk iş gününde hakimin onayına sunacak. Hakim tarafından 24 saat içinde onaylanmayan işleme son verilecek.

Görevli acil haberdar edecek



Şiddet veya şiddet tehlikesi durumunda herkes durumu resmi makamlara ihbar edebilecek. İhbarı alan kamu görevlileri gecikmeksizin önlem alınması için yetkilileri haberdar etmekle yükümlü olacaklar. Tedbir kararı, ilgilinin talebi, Bakanlık, kolluk ya da Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine verilecek. Bu karar ilk defasında en çok 6 aylık olacak. Resen veya korunan kişi ya da Bakanlığın talebi üzerine tedbirlerin süresi, şeklinin değiştirilmesi, tedbirlerin kaldırılmasına veya devam etmesine karar verilebilecek.

Mağdur gizlilikle korunacak



Tedbir kararı, korunan kişiye ve şiddet uygulayan kişiye sözlü ya da yazılı olarak tebliğ edilecek. Tedbir talebi reddedilirse, bu karar sadece korunan kişiye tebliğ edilecek. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk birimi tarafından verilen tedbir kararı, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişiye bir tutanakla derhal bildirilecek. Karara aykırılık halinde ise şiddet uygulayan kişi hakkında zorlama hapsinin uygulanacağı ihtarı yapılacak. Gerekli bulunması halinde, tedbir kararı ile birlikte talep üzerine veya resen, korunan kişi ve aile bireylerinin kimlik bilgileri, adresleri ile korumanın etkinliği bakımından önem taşıyan tüm bilgiler, resmi kayıtlarda gizli tutulacak. Yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilecek. Bu bilgileri hukuka aykırı olarak başkasına veren, ifşa eden veya açıklayan kişi hakkında ceza uygulanacak.

Kolluk barınak sağlayacak



Tedbir kararının, kolluk amirince verilip uygulandığı veya korunan kişinin kollukta bulunduğu durumlarda, kişi, bu birimler tarafından Bakanlığın ilgili müdürlüklerine ulaştırılacak. Bunun mümkün olmaması halinde kendisi ve beraberindekilere geçici olarak barınma imkanı sağlanacak.

Kamu tesisleri mağdura açık



Hakkında barınma yeri sağlanmasına karar verilen kişiler, Bakanlığa ait yerlere yerleştirilecek. Bunun yetersiz kaldığı hallerde ise mağdurlar, Bakanlığın talebi üzerine kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesisler, yurt veya benzeri yerlerde barındırılabilecek. İş yerinin değiştirilmesi yönündeki tedbir kararı, kişinin tabi olduğu ilgili mevzuat hükümlerine göre yetkili merci veya kişi tarafından yerine getirilecek.

Kelepçe var, dinleme yok



Hakim kararı ile teknik araç ve gereçler kullanılarak tedbir kararlarının takibi yapılabilecek. Ancak konuşmaları dinleme, izleme ve kayıt altına alma gibi işlemler yapılmayacak. Bu yöntem, kişinin bulunduğu yerin tespiti ve yerinin elektronik ortamda izlenmesi ile sınırlı kalacak. Teknik yöntemlerle takip, şiddet uygulayan veya ihtimali olan kişiye yönelik olarak elektronik kelepçe veya bileklik, korunan kişinin sabit ev içi ikaz cihazı ya da mağdura hakaret özgürlüğü tanıyan ev dışında da kullanılabilen telefon görünümlü mobil cihazın kullanılması gibi yöntemlerle yapılabilecek.

24 saat şiddet önleme merkezi



Bakanlık, uzman personelin göre yaptığı şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik destek ve izleme hizmetlerinin verildiği, çalışmalarını 7 gün 24 saat esasına göre yürüten şiddet önleme ve izleme merkezleri kuracak. Kurulan merkezlerde şiddetin önlenmesi ile önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik izleme çalışmaları yapılacak ve destek hizmetleri verilecek.

Mağdur kadına yeni kimlik



Mağdur olan kadının varsa çocuklarına kreş imkanı sağlanacak. Korunan kişinin hayati tehlikesinin bulunması halinde kimlik ve diğer bilgi ve belgeleri değiştirilebilecek. Ev içinde psikolojik ve fizyolojik şiddettin yanı sıra cinsel şiddet de yasa kapsamında olacak.

RET VEREN OLMADI



Genel Kurul'daki görüşmelere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Başbakan Erdoğan'la birlikte Mardin'de olduğu için katılamadı. Genel Kurul'da, 79 kadın milletvekilinden yaklaşık 30'u hazır bulundu. Yasa oylamasına katılan milletvekili sayısı 208 oldu, red oyu veren çıkmadı.

İTİRAZ HAKKI



Verilen kararlara karşı tebliğden itibaren 2 hafta içinde ilgililer aile mahkemesine itiraz edebilecek. İtiraz merci kararını bir hafta içinde verecek ve bu kararlar kesin olacak.

Devlet Aysel'e el uzattı



Eşinden şiddet gören ve üzerine asit dökülerek yakılmak istenen Aysel Ulusu'ya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin sahip çıktı. Bakan Şahin'in talimatıyla dün genç kadının evine sosyal hizmet sorumluları giderek genç kadına maddi manevi destek vereceklerinin müjdesini verdi. Dün Ayvalık Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nden aradıklarını söyleyen Aysel Ulusu şunları söyledi: "Görevliler evime geldi. 'Oğlumla birlikte sığınmaevine gitmek ister misin?' diye sordular. Ailemden ayrı kalmak istemediğimi söyledim. Çalışmadığımı söyleyince bana aylık bağlayacaklarını söylediler. Bunun için belgeleri doldurdum. Herhangi bir tehditle karşılaşırsam 183'ü de arayabileceğim söylendi." Ulusu, "Keşke haber çıkmadan önce ilgilenselerdi. Ben ve ailem çok zor günler geçirdik. Keşke ilk baştan itibaren yanımda olsalardı. Umarım bundan sonra bana ve oğluma sahip çıkılır. Bu bizim için olumlu bir gelişme" dedi.

Öldürülen kadınların aileleri bakanlık önünde



"Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu", Türkiye'nin çeşitli yerlerinde öldürülen kadınların aileleriyle, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Platform temsilcisi Berna Görgülü, "Kadın cinayetleri devam ediyor. Öldürülen kadınların aileleriyle seslerini duyurmak için bir araya geldik" dedi.