Diyarbakır’da son günlerde meydana gelen patlamalar ve silahlı çatışma ortamı, vatandaşları silah almaya yönlendirdi. Seçim öncesi ayda 20 olan silah satışları seçimden sonraki ilk 5 günde 250’ye yükseldi.
Diyarbakır’da, son günlerde meydana gelen patlama ve silahlı çatışmalar vatandaşları tedirgin ederken, silah satışlarını da doğrudan etkiledi. Seçim öncesi, silah satışlarında durgunluk yaşanırken, seçim dönemi ve sonrasındaki çatışmalı ortam nedeni ile silah ve tüfek satışlarında yüzde bin 500 oranında artış yaşandı.

“VATANDAŞ KENDİNİ EMNİYETE ALMAK AMACIYLA AV TÜFEKLERİNE YÖNELDİ”
Diyarbakır’da Mercan 4 Av Bayi sahibi Mehmet Sıddık Bingöl, seçimden bir hafta 10 gün önce halk arasında çıkan dedikodulardan dolayı silah ve av tüfeği satışında artış olduğunu söyledi. Seçime yaklaşıp seçimden sonraya girince bazı silahlı saldırılar olduktan sonra vatandaşın kendini emniyete almak amacıyla av tüfeklerine yöneldiğini ifade eden Bingöl, bu nedenle satışlarda yüzde bin 500 civarında artış yaşandığını dile getirdi. Bingöl, “Genelde alınan tüfeklerin çoğu vatandaşlar kendilerini savunmak amacıyla alıyor. Ev savunması ve arabada taşınması amacı ile isteniyor, genelde, ekseriyetten bu dile getiriliyor. Onun haricinde av ile ilgili bir talep yok. Çünkü av tüfeklerimiz farklıdır, ev ile iş yeri savunması için alınan tüfekler farklıdır, yani ebat olarak farklı olduğu için avda kullanılan avda, diğeri de evde kullanılıyor. Bizim silah satışlarımızdaki artık seçim öncesi yüzde 500 ile 700 arasıydı, seçimden sonra eğlence gösterileri artı son olaylarla beraber silah artışı iki katına yükseldi, yüzde bin 500’e kadar çıktı. Seçimden önce ayda 18-20 tane satabiliyorduk seçimden sonra yaklaşık 150-200’e, 250’ye kadar çıktı. Bunun haricinde internet sayfalarında satış yapan bazı firmalarda var, bu firmalar ile beraber ki bizim istatistiklerimiz sadece bölgede satış yaptığımız tüfekler için geçerlidir. Bunun haricinde internet sayfalarında satılan av tüfek siteleri var onlardan da bayağı bir satış patlaması var. Kargo ile teslim ediliyor evrakla. Bunu da eklersek bayağı bir ekleme var” dedi.

“BİZ SİLAHLARIN KÖTÜ NİYETLİ OLANLARIN ELİNE GEÇMESİNİ İSTEMİYORUZ”
Dükkanlarında ruhsatsız silah satışı yapmadıklarını vurgulayan Bingöl, şunları söyledi:
“Ruhsatlı silah satışından farklı bir satış yapma ihtimalimiz yok, giriş çıkışlarımız belli. Evraklara dikkat ediyoruz. Silah olayının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. İyi niyetli olanların elinde, kötü niyetli olanların elinde nasıl bir şekil alacağını bildiğimiz için, silahların kötü niyetli olanların eline geçmesini istemiyoruz.”
(İHA)