Avrupa'da yaşanan Avro krizinin lidersizlik algısı nedeniyle uzun sürdüğü yorumlarıyla gündeme gelen ''liderlik'' profili, Hacettepe Üniversitesi'nde yapılacak uluslararası sempozyumla masaya yatırılacak.

Uluslararası Bilim Derneği ve Hacettepe Üniversitesi işbirliğiyle 20-22 Aralık'ta düzenlenecek ''Kaos, Karmaşıklık ve Liderlik'' konulu uluslararası sempozyumla ilgili AA muhabirine bilgi veren Prof. Dr. Şefika Şule Erçetin, liderlik konusunun günümüzde hem ülkeler hem de örgütler için çok önemli bir kavram haline geldiğini söyledi.

Eski yöneticilik kavramının değiştiğini belirten Erçetin, ''Eskiden tek adam yönetimleri söz konusuydu. Çok geniş kitleleri etkiler, onları peşinden sürüklerdi. Artık yöneticilikten liderliği anlıyoruz. Çünkü liderlerin başarısı, diğer insanların da liderliği üstlenmesiyle ilgili bir şey'' diye konuştu.

Dinamik bir dünyada yaşanması nedeniyle politik, ekonomik, sosyolojik, psikolojik, bireysel ve kurumsal düzeyde olup biten birçok şeyden eş zamanlı olarak etkilenildiğini dile getiren Erçetin,  ''Suriye'de bir şey olduğunda 'bu bizi ilgilendirmez' diyemeyiz. Kaotik ortamlar ve bunun ortaya koyduğu karmaşıklıklar söz konusu. Bizim bu ortamda varlığımızı sürdürmemiz gerek'' değerlendirmesinde bulundu.

Ancak bunun yeterli olmadığına işaret eden Erçetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Liderlik üstlenmemiz gereken durumlar var. Bunu üstlenmediğiniz zaman belirsizliğin çok yoğun olduğu bu kaotik çevrede başkalarının belirlediği şeyleri siz izlemek zorunda kalırsınız. Türkiye geçmişi ve hedeflediği geleceğiyle belirsizliği belirleyecek ve birçok alanda liderlik yapabilecek bir pozisyonda.

Kaos diye değerlendirilen birçok olayın içinden çıkmak, bunlara rağmen var olmak önemli. Bu nedenle konuya ilişkin akademik alanda tartışanlarla uygulamada bunu başaranları bir araya getirme kararı aldık.''

-''Türkiye yükselen bir küresel güç''-

Sempozyumda AA Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün kriz durumunda medyanın yönetimiyle ilgili bilgi paylaşımında bulunacağını, Nasuh Mahruki'nin ''Kendi Everestinize tırmanın'' temalı bir sunum yapacağını Abbas Güçlü'nün gençlik ve liderlik konusunu tartışacağını anlatan Erçetin, Yunanistan, Malezya, Almanya, Amerika gibi dünyanın dört bir yanından liderlik alanında çalışan matematikçi, fizikçi, sosyal bilimcilerin bir araya geleceğini belirtti.

Liderlik konusunu Türkiye'de tartışmanın, katılımcılara cazip geldiğini söyleyen Erçetin, ''Türkiye, özellikle son 10 yıldır farklı boyutlarda yükselen bir küresel güç olarak algılanıyor. Dışarıdan bakıldığında Türkiye zaten liderlik üstlenmek durumunda olan, böyle bir beklentinin söz konusu olduğu bir ülke. Bu nedenle çok farklı coğrafyalardan konuşmacılarımız ve misafirlerimiz var'' ifadelerini kullandı.

Erçetin, şunları kaydetti:

''Şu anda Avrupa'da bir lider profili yok. Farklı ülkelerde farklı ideoloji ve liderler var. Bunlar, ortak noktada buluşmaya çalışıyor. Bu nedenle avro krizi süreci, lider eksikliğinden dolayı çok uzun bir zamana yayıldı.

Bu sempozyumda, belki kuantum, plazma liderlik gibi yepyeni liderlik profilleri ortaya çıkıp konuşulacak. Liderlerin yaşam döngüsü, kaos ortamında çok boyutlu liderlik süreçleri tartışılacak. Yani hem bu coğrafyayı çok ilgilendirecek hem de küresel anlamda yeni liderlik profillerini tartışmaya açacak, sonuçlar üretecek bir sempozyum olacak. 20 yıllık geçmişi bulunan ancak son 6 ay üzerinde çok yoğunlaşılan sempozyumun sonucunda ortaya çıkacak uluslararası yayınlar da var.''