Türkiye’den gelen suyun tadına bakan KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, basına yaptığı açıklamada, Türkiye’den borularla getirilen suyun özelde KKTC genelde de tüm Kıbrıs’ın su sorununu çözebileceğini ifade etti.
Deniz kısmında 66,5 kilometrelik boru döşenen projenin ölçek açısından dünyada bir ilk olduğunu kaydeden Sucuoğlu, suyun Kıbrıs Rum kesimine karşı KKTC halkına ‘stratejik bir avantaj’ sağlayacağını kaydetti. Sucuoğlu, Geçitköy’deki su havzasında tüm yıl su olacağından, doğal bir güzellik oluşacağını, göçmen kuşlar için bir çekim alanı olacağını kaydetti. Türkiye’den gelen suyun müzakerelerde ciddi bir stratejik rol oynayacağına da inandığını söyleyen Sucuoğlu, suyun halkın yaşam kalitesi, tarım ve turizm açısından da önemli olduğunu belirtti. Projede katkısı olan  herkese teşekkür eden Sucuoğlu, ‘Kurak kabul edilen adanın kaderini değiştirecek bir süreç’ dedi.
 
2011’de başlamıştı
 
‘Asrın Projesi’ olarak nitelenen ve Mart 2011’de Alaköprü Barajı’nın temelinin Mersin’in Anamur ilçesinde atılmasıyla başlanan KKTC Su Temin Projesi’nde ağustos ayında deniz geçişi isale hattı tamamlandı ve ardından boruların içindeki deniz suyunun boşaltılmasına geçildi. Şu anda borulardan Güzelyalı sahiline Türkiye’deki Alaköprü Barajı’nda toplanan su akıtılıyor. Teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından su Geçitköy Barajı’na akıtılacak. Suyun 29 Ekim’de Lefkoşa’ya verilmesi hedefleniyor.
 
İçme-kullanma ve sanayi suyu 
 
KKTC Su Temin Projesi’yle; Türkiye tarafında Anamur Dragon Çayı üzerinde inşa edilen Alaköprü Barajı’nda depolanacak suyun Türkiye tarafı 23 km, deniz geçişi 80 km (66,5 km askılı borulu sistem) ve KKTC tarafı 3 km olmak üzere toplam 106 km uzunluğundaki hat ile KKTC’de inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarılacak.  
 
Proje ile KKTC’ye yılda 75 milyon metre küp suyun iletilmesi, bu suyun 37,76 milyon metre küpünün (yüzde 50,3) içme-kullanma ve sanayi suyuna, geriye kalan 37,24 hm3’ünün ise (yüzde 49,7) sulama suyuna tahsis edilmesi planlanıyor.