98 ülkede 38 bin üyesi bulunan Uluslararası Mühendislik Eğitimi ve Araştırma Teşkilatı (INEER), en prestijli ödülü olan "Mühendislik Eğitimi ve Araştırmada Liderlik Ödülü"nü, bu yıl TOBB ETÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç'a verdi.

Ödülünü Finlandiya'nın Turku kentinde düzenlenen törenle alan Kakaç, bu ödüle, öngörülü liderlik vasfı, önemli yenilikler üretmesi ve uluslararası mühendislik eğitimi ve araştırmalarına yaygın, kalıcı ve pozitif katkıları olduğu için layık görüldü.

"ODTÜ'DE ÇOK DEĞERLİ ARKADAŞLARLA ÇALIŞTIM, ÇOK DEĞERLİ ÖĞRENCİLERİM OLDU"

Kakaç, bu ödülün uluslararası mühendislik eğitim ve araştırmasına büyük katkılarda bulunan bilim adamlarına verildiğini belirterek, "Bu ödülü almaktan çok mutlu oldum. Bu ödülü Türkiye'de bulunan arkadaşlarım, öğrencilerim ve ülkem adına alıyorum ve bundan da büyük gurur duyuyorum" dedi.

"ODTÜ'de çok değerli arkadaşlarla çalıştım ve çok değerli öğrencilerim oldu" diyen Kakaç, "Yapmış olduğumuz çalışmaları dünyanın birçok sayılı bir çok enstitülerinde rağbet gördü. Öğrencilerimiz de kendi alanlarında bugün Avrupa'da, Türkiye'de ve Amerika'da sayılı üniversitelerde isim yapmış kişiler. O bakımdan çok mutluyum ve sahip olduğum ödülleri zaten daima onlarla paylaşıyorum" şeklinde konuştu.

'ISI TRANSFERİ' ÇALIŞMALARI

Kakaç, uzun yıllardır günlük yaşamda kullanılan buzdolabı ve otomobil gibi araç ve eşyalardan, nükleer santrallerdeki üretim süreçlerine kadar birçok alanda karşımıza çıkan ısı transferinin esasları üzerindeki araştırma ve ders kitaplarıyla tanınıyor. Isı transferi, dünyada giderek artan enerji problemlerini de yakından ilgilendiriyor. Nükleer, kömür ve doğal gaz santrallerinde elde edilen yüksek dereceli ısının, elektrik enerjisine nasıl dönüştürüleceğine ilişkin ısı transfer süreçleri Kakaç'ın uzun yıllardır araştırdığı ve eğitimini verdiği konular arasında bulunuyor.
Kakaç'ın ABD'deki yüksek lisans derslerinde okutulan "Heat Exchangers-Isı Değiştirgeçleri" adlı kitabı geçtiğimiz günlerde bu ülkede üçüncü baskısını yaptı. Kakaç'ın Türkçe olarak yayımlanan kitapları Türk üniversitelerinde de okutuluyor. Uluslararası çapta 13 ödülü bulunan ve 1999 yılından bu yana Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Şeref Üyesi olan Kakaç'a TOBB ETÜ tarafından 2011 yılında Hayat Boyu Başarı Ödülü verilmişti.