İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Mavi Marmara” baskınına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında geçtiğimiz günlerde iddianame hazırlanmıştı. İddianamede olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi'nin 'Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek'' suçundan 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenmişti.

İddianamede şüpheliler hakkında ayrıca 114 müştekiye karşın ''silahla yaralama suçuna azmettirmek'' 14 müştekiye karşın ''kemik kırığına neden olacak şekilde yaralamaya azmettirmek'', 61 müşteki için ''yaralama suçuna azmettirmek' 490 müşteki için ''kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak suçuna azmettirmek, 490 müşteki için 'Eziyet suçuna azmettirmek' 490 müşteki açısından''Yağma suçuna azmettirmek'' suçlarından 8 bin 578 ile 18 bin 32 yıl arasında değişen hapis cezaları istenmişti.

İddianameyi kabul eden İstanbul 7.Ağır Ceza Mahkemesi davaya ilişkin tensip kararını açıkladı.

Davanın 6, 7 ve 9 Kasım 2012 tarihinde görülmesine karar veren Mahkeme sanıkların üzerine atılı Kasten öldürme ve kasten öldürmeye azmettirme suçları için yasada öngörülen cezanın alt haddini göz önüne alarak sanıklara avukat atanması için İstanbul Barosu Başkanlığı'na yazı yazılmasına hükmetti.

İddianamede yer alan 490 müştekinin bir günde ifadelerinin alınmayacağını belirten Mahkeme müştekileri 3 gruba ayırdı ve her grubun farklı günlerde duruşmaya gelmesini karara bağladı.

Sanıklar hakkında çıkarılan tebligatlar ile iddianame, duruşma tarihi ve diğer evrakların İngilizceye çevrilerek İsrail adli makamlarına iletilmek üzere Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne gönderilmesine karar veren Mahkeme İbranice bilen bir tercüman bilirkişisinin duruşma günü hazır edilmesine karar verildi.