Global piyasaların lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’in beş kıtada 214 şehri kapsayan 2012 yılı Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçları açıklandı. 2012 yılında dünyanın en pahalı şehri Tokyo olurken, geçen senenin en pahalı şehri Luanda, bu sene ikinci sırada yer aldı. İstanbul ise geçen yıl 70. sıradayken bu sene 79. sıraya geriledi. Bu seneki Yaşam Maliyeti Araştırması’na göre, Avrupa şehirleri yaşam maliyeti sıralamasında geçen yıllara göre listede daha gerilere gitti.

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giysi, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2012 yılının en pahalı şehirleri Tokyo, Luanda ve Osaka olarak sıralandı. Moskova ve Cenevre 4 ve 5. olarak geçen seneki sıralamalarını korurken, Zürih geçen seneye göre yaşam maliyeti listesinde bir sıra yükselerek 6. oldu. Yaşam maliyeti en düşük şehir ise Karachi oldu. Geçen yıl aynı araştırmada, 70. sırada yer alan İstanbul, bu sene listede 79. sırada yer alarak yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre daha ‘ucuz’ bir şehir olarak listede yerini aldı.

100 puana sahip referans şehir New York’un baz alındığı Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’nda, data toplama evresinde dünyada yaşanan doğal afetler, ekonomik ve politik dalgalanmalar, döviz kurlarındaki hareketlilik, enflasyon ve konaklama ücretlerinde olan dalgalanmalar yaşam maliyetlerini belirli oranlarda etkiledi. Bu sene yaşam maliyeti sıralamasında Tokyo birinci olurken son sıradaki Karachi’den 3 kat daha pahalı bir şehir olarak dikkat çekti.

Araştırmada 33. sırada yer alan New York, Amerika’nın en pahalı şehri olmaya devam ederken, Los Angeles 68’inci, San Francisco ise 90’ıncı sırada yer aldı. Bu iki şehirden Los Angeles 9, San Francisco ise 16 basamak yükseldi. Geçen sene 108’inci sırada yer alan Washington ise bu sene 107. sırada yerini aldı. Araştırmada, Amerikan dolarının değer kazanması ile Amerika’da birçok şehrin sıralamada yukarı çıktığı tespit edildi.

Bu yıl araştırmada, Moskova Avrupa’daki en pahalı şehir unvanını korumaya devam ederken, ilk 10’daki diğer Avrupa şehirleri Cenevre ve Zürih oldu. Cenevre 5’inci olurken, Zürih 6’ıncı sırada yer aldı. Bern 14. sırada kendisine yer bulurken, Londra 25’inci, Paris 37’inci, Milano 38’inci, Roma 42’inci, Stokholm 46’ıncı, Viyana 48’inci, Amsterdam 57’inci, Helsinki 65’inci ve Prag 69’uncu oldu. 2011 yılına kıyasla, Viyana 12, Amsterdam 7, Helsinki 23 ve Prag'da 22 basamak gerileme göstererek ucuzladı.

ASYA PASİFİK YÜKSELİŞTE

Dünyanın en pahalı şehri geçen senenin ikincisi Tokyo olurken, geçen yıl da ilk 10’da olan Osaka 3 basamak yükselerek bu yıl kendisine 3’üncü sırada yer buldu. Osaka ayrıca, Asya’da en pahalı ikinci şehir unvanını elde etti. Listede Singapur 6’ıncı, Hong Kong 9’uncu ve Nogaya 10’uncu sırada yer aldı. Bu kıtada pahalılığın artışını etkileyen faktörler arasında ise Çin para birimi Yuan’ın yükselişi; konut, ulaşım, yiyecek, giyim gibi farklı ihtiyaç kalemlerinde görülen fiyat artışının yanı sıra yoğun talebe karşın kısıtlı konaklama imkanları sayıldı.

Genel olarak expat dünyası olarak bilinen Ortadoğu’da, en pahalı şehir unvanını listede 67’inci sırada yer alan Beyrut elde etti. Abu Dabi 76’ıncı sırada yer alırken, Dubai 94’üncü, Riyad 123’üncü ve Suudi Arabistan’ın en ucuz şehri Cidde 186’ıncı sırayı aldı. New York’a kıyasla bazı kalemlerin ve hizmetlerin daha az fiyat artışı göstermesi ve konut ücretlerin az da olsa düşmesi ile tüm Ortadoğu şehirleri sıralamada gerileme gösterdi.