TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, TGRT Haber TV'de Çarşamba akşamı yayınlanan Türkiye Platformu programına konuk oldu.Programı hazırlayıp sunan Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak'ın sorularını cevaplayan Kuzu, Devlet Denetleme Kurulu'nun "şüpheli" bulduğu merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatı, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi ve yeniden aday olabileceğine ilişkin kararı ile başkanlık modeli tartışmalarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"ÖZAL BANA 'YENİ PARTİ İÇİN HAZIRLIK YAP' DEMİŞTİ"

Danışmanlığını yaptığı merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın da başkanlık sistemini arzuladığını ancak hayata geçiremediğini belirten Kuzu, ilginç bir anısını paylaştı: "Rahmetli Özal vefatından 3 hafta önce beni Aksaray'da bir otele davet etti. Gittiğimde şu anki bakanlarımızdan biri ve bir milletvekili (o zaman ikisi de ANAP'taydılar) bir yanına oturmuştu, diğer yanına da beni oturttu. Özal dedi ki; keşke ekonomiyi düzeltmek yerine senin bahsettiğin reformları yapsaydım. Demirel-İnönü koalisyonudüzeltmek için uğraştığımız ekonomiyi mahvetti. Bunun için çok pişmanım. Yapabileceğim çok fazla da bir şey yok, dört duvar arasına sıkıştım (Cumhurbaşkanlığını kastediyor). Çıkardı bir dosya koydu önüme. Ben şimdi Balkanlar'a gidiyorum, ardından Kafkaslar'a gideceğim, dönüşte parti kuruyorum. Seni de listeye aldım. Sakın 'yok' deme, dedi. Sonra diğer iki arkadaşa dönüp; hocayı iyi takip edin, dedi. Ben hazırlığımı yaptım, Özal Balkanlar ve Kafkaslar'a gitti. Geldi vefat etti."


"ORADA BİRŞEY OLDUĞU DOĞRUDUR"
Özal'ın, vefatından üç hafta önce yaptığı bu son görüşmede fevkalade zinde olduğunu kaydeden Kuzu, Türkiye'deki belli odaklar ya da başka ülke istihbaratları tarafından suikast yapılmış olabileceğini, kesinlikle iyi araştırma yapılması gerektiğini ifade etti. Kuzu, "Orada bir şey olduğu doğrudur" diyerek, ilginç bir vurgu yaptı.

"AYM, (BİR KEZ SEÇİLME HAKKI YEDİ YIL İÇİNDİR) GÖRÜŞÜNE DAYANARAK KARAR ALMIŞ OLABİLİR"

Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin kararını da değerlendiren TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, yedi yıl kararının siyaseti rahatlattığını belirtti. Kuzu, yüksek mahkemenin, kendileri için sürpriz olan (Gül'ün yeniden seçilebileceği) kararını ise şöyle yorumladı: "Gül'ün önünü açmak için, siyasi amaçla verilmiş bir karar olamaz. Anayasa Mahkemesi (Yedi yıllık cumhurbaşkanlığı bir kez. Halkın seçmesi durumunda ise düdük yeniden çalacağı için 5+5 başlar,dolayısıyla yeniden aday olabilir) denilmiş olabilir. Gerekçe bu olsa gerek. Yani 7+5 diye bir şey yok. Bunun izahı olamaz."


"ERDOĞAN ADAY OLURSA GÜL ÇEKİLİR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda Gül'le rakip olabilecekleri iddiasına da cevap veren Kuzu, "Benim tanıdığım Gül öyle bir durumda aday olmaz" diye konuştu.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ İKİ AY SONRA KOMİSYONUN GÜNDEMİNDE"

Yeni anayasa sürecinde başkanlık sistemi tartışmalarını da değerlendiren Kuzu, yıllardır savunduğu bu modelin iki ay sonra Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun gündemine geleceğini dile getirdi. Cumhurbaşkanını halkın seçmesinden geri adım atılmayacağına, bu durumda yetkilerinin artırılması gerektiğine vurgu yapan Kuzu, iki yıl sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine kadar bu konunun detaylı bir şekilde tartışılması gerektiğini belirtti.

1980'li yıllardan bu yana yazdığı makalelerle ve çeşitli platformlarda yaptığı konuşmalarla başkanlık sistemini savunan Burhan Kuzu, bugünkü "Erdoğan başkanlığı kendisi için istiyor" eleştirilerinin geçmişte de Özal, Demirel ve Çiller için yapıldığını hatırlattı.