İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Ergenekon davası duruşmasının öğleden sonraki bölümünde bazı sanıklar yargılama koşulları, mahkemenin tutumu ve usule ilişkin konularla ilgili konuşmak için söz istedi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, duruşmada tanık dinleneceğini belirterek, sanıklara söz vermedi. Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu sanıklar kendilerine söz verilemesi konusunda ısrar etti. Sanıkların büyük çoğunluğunun bu konuda söz istediği gözlendi.
Başkan Özese, ısrarlarına devam eden sanıkları, yerlerine oturmaları konusunda uyardı. Ancak ısrarına devam eden sanık Tuncay Özkan, salondan dışarı çıkarıldı.
Başkan Özese, duruşma sırasında sanıklar ile sanık bölümü dışındakiler arasında herhangi birşey alınıp verilmesinin de yasak olduğunu söyledi. Başkan Özese ile bir süre tartışan tüm tutuklu sanıklar, daha sonra duruşma salonunu terk etti. Bu sırada duruşmaya ara verildi. Ara sırasında tutuklu sanık Tuncay Özkan, Başkan Özese'nin sanıkların avukatlarla yaptıklarını söylediği alışveriş konusuyla ilgili açıklama yaptı. Özkan, 'Sıfırcı hoca' lakabıyla tanıdıkları Prof. Dr. Kurthan Fişek'in, üniversiteden kendi hocaları olduğunu belirterek, ölümü nedeniyle hazırladığı başsağılı ilanını avukatına verirken üye hakim Ercan Fırat'ın müdahale ettiğini söyledi. Üye hakimin ilanı okuduktan sonra kendisine geri vererek avukatına iletebileceğini söylediğini kaydeden Özkan, mahkemenin tutumunu eleştirdi.
Mustafa Balbay da, "Giderek ağırlaşan yargılama koşullarıyla karşı karşıyayız. Bu yargılama değil yargılama işkencesi. Hiç tanımadığımız insanlar bizim hakkımızda konuşuyor." dedi. Böyle bir yargılamayı kabul etmediklerini belirten Balbay, "Bunu mahkeme başkanına söylemek istedik. Söz hakkı vermiyor. Avukata dilekçe vermeyi bile biz kontrol edeceğiz diyorlar. Giderek katılaşan uygulamalar söz konusu. Mahkeme kendi usulünü oluşturmaya başladı. Talep konuşmaları kaldırıldı. 28 Temmuz'da 58 sayfa tahliye gerekçe yazıldı. 24 Ağustos'ta tahliye talepleri yine değerlendirildi ve 28 Temmuz'daki gerekçeler geçerlidir yazıyor. Bu mahkemeler yasayı da tanımıyor.'' ifadesini kullandı.
Aranın ardından duruşma başlarken tutuklu sanıklar tekrar salon dışına çıktı. Salonda sadece tutuksuz sanıklardan Hayrettin Ertekin'in bulunduğu gözlendi. Başkan Özese, dinlenecek olan tanık Emrah Özdemir'in sanıkların bulunmadığı bir ortamda ifade vermek istediğini belirterek Ertekin'in de salon dışına çıkmasını istedi. Ertekin de salon dışına çıkmasının ardından tanık Özdemir'in ifadesinin alınmasına başlandı.