Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aydın Arkeoloji Müzesi ile Söke'de Novada AVM'de bulunan Otantika Etnografya Müzesi'nin açılışlarını yaptı. İlk olarak yapımı 12 yılda tamamlanan Aydın Arkeoloji Müzesi'ni açan Günay, burada Bursa'nın Yenişehir İlçesi'nde Sinan Paşa Camii'nden çalındıktan 10 yıl sonra Türkiye'ye getirilen 400 yıllık İznik çinili levha konusuna değindi. Yer altındaki eserlerin eskiye nazaran daha hızlı gün yüzüne çıkması için büyük kaynaklar ayrıldığını açıklayan Bakan Günay, bunun yanında geçmiş yıllarda haksız biçimde Türkiye'den dışarı çıkmış eserleri hızla geri getirmeye çalıştıklarını söyledi.
Günay, Sinanpaşa Camii'nden çalınan 400 yıllık İznik Çinili levhanın Londra'dan geri getirilmesinin bunun somut örneklerinden birisi olduğuna dikkat çekti. Günay, "Kadir Gecesi'nden bir gün önce 10 yıl önce Türkiye'den kaçırılmış olan 400 yıl kadar önce yapılmış İznik Çinisi levhasını aldık getirdik. Bu eser Kuran-ı Kerim'in Haşr Süresi'nin 23'üncü ayetinin bir bölümü içeren güzel bir çalışma" dedi.
Bakan Günay, son 10 yılda Türkiye'ye getirilen eser sayısında önemli bir artış yaşandığını dile getirdi. Günay, "Bu sürede 4 binden fazla eseri ülkemize geri getirdik. Bunun da 3 binden fazlası son 5 yılda bizim görev yaptığımız döneme nasip oldu. Bununla övünüyoruz. Bunu bir bakan, bir vali, bir genel müdür yapmıyor. Hep birlikte yapıyoruz. Artık tarihi eserlerimizin kıymetini biliyoruz" diye konuştu.
İZNİK ÇİNİLERİ ANKARA'DA SERGİLENİYOR
Bakan Ertuğrul Güay'a Sinanpaşa Camii'nden çalınan 400 yıllık çini levhanın nerede sergileneceği ve Yenişehirlilerin bu konudaki talebi konusunda soru yöneltildi. Günay, "Bursa'daki çinileri biz büyük bir gayretle yurt dışından getirdik. Bu eserler 10 yıldan bu yana kayıptı. Son derece değerli ve son derece önemli eserler. Şu an bu eserleri Ankara Etnografya Müzesi'nde koruyoruz ve eserler orada sergileniyor. Yenişehirlerin taleplerini değerlendireceğiz. O cami, değerli bir cami olmakla birlikte ne yazık ki üç kez soyguna muhatap olmuş. Depremden sonra değil, depremden önce de soyulmuş" dedi.
MÜŞFİK KENTER'İ UNUTMADI
Bakan, konuşmasında önceki vefat eden ünlü tiyatrocu Müşfik Kenter'i de unutmadı. Günay, "Cenazesine katılamadım. Kendisi sevdiğim ve saygı duyduğum bir sanatçıydı. Hiçbir zaman belden aşağı espriye tenezzül etmemiş, bir küfrü sahnede gülümseme vesilesi yapmaya kalkmamış gerçek bir hocaydı. 80 yıllık ömrünün 60 yılını tiyatroya vermiş bir büyük usta, bir büyük hoca ve tiyatroya kaliteyi getirmiş bir isim. Hem dünya klasiklerini hem de bizim sesimizi ve nefesimizi dünyaya çıkarmaya çalışmış gerçek bir hocaydı. Bugün onu İstanbul'dan uğurluyoruz" diye konuştu. Günay, ayrıca açılışların bir ay önceden planlandığını ve cenazeye katılamayacağı için Müşfik Kenter'in eşi Kadriye Kenter'den ve Yıldız Kenter'den izin aldığını söyledi.
Günay konuşmasının ardından müzesinin açılış kurdelesini kesti.
YENİ SÜRPRİZ 1 EYLÜL'DE
Bakan Günay daha sonra Söke İlçesi'ne geçerek Novada AVM'de bulunan ve Denizcan-Çağdaşcan Öztürk kardeşlerin sahibi olduğu Otantika Etnografya Müzesi'ni açtı. Öztürk kardeşler Otantika'nın dünyada bir AVM içinde açılan ilk özel müze olduğunu belirterek, "Aynı zamanda Türkiye'nin eser sayısı açısından en büyük müzesi oldu" dedi.
Bakan Günay, burada yaptığı konuşmada ise yeni bir sürpriz müjdesi verdi. Günay, "Harran'da konuşurken size bir heykelden söz ettim. Biraz sabredin dedim. Reyhanlı'da Anadolu'lu bir kral. II. Suppiluliuma'ya heykelini bulduk. Hatay Müzesi'nin baştacı edeceğiz. Ondan sonra 'Kadir Gecesi'nde bir sürprizim var' dedim. Hemen tweet attılar. 'Yeni bir heykel buldu, Kadir gecesinde onu açıklayacak' diye alay ettiler. Şimdi bir müjde daha veriyorum. 1 Eylül'de size bir sürprizim olacak" diye konuştu.
Dinleyeciler arasından "Umarım sanatçılarla ilgilidir" şeklinde bir yorum gelmesi üzerine de Günay, "Sanatçılarla ilgili sürprizlerimiz de olacak. Ancak 1 Eylül'de sürprizimizi size açıklayacağım" dedi.
Günay, tarihi eserlerin kazanılması konusunda önemli adımlar attıklarını kaydetti. Günay, "Tarihi eserleri eskiden yıkmaya çalışıyorduk. Şimdi devletimize bunları düzeltelim diyoruz. Geçmişte yıktıklarımıza, ziyan ettiklerimize, attıklarımıza, eskicilere sattıklarımıza sahip çıkyor. müzelere yerleştiriyoruz. Biz yeraltı ve yerüstü zenginliklere sahip çıkıyoruz. Aynı dikkatle ağacımıza, kuşumuza, kurdumuza sahip çıkarken, evlatlarımıza da sahip çıkıyoruz. İster Hakkari, ister Hatay ister Sinop'ta doğsun, nerede doğarsa doğsun baştacı ediyoruz. Ama bizi bölmeye çalışanlar, birliğimizi bozmaya çalışanlar var. Bu mübarek günde Allah onları başarısız kılsın. Kim ki millete bereketi, milletin sofrasındaki ekmeği adaletle dağıtmak için çalışırsa, Allah onları da muaffak etsin" diye konuştu.
İZMİR MÜZELERİ
Ege Bölgesi'nde birçok yeni müze için çalıştıklarını belirten Günay, İzmir'e de iki yeni müze kazandıracaklarını kaydetti. Günay, "İzmir Belediyesi'nden bize müze için yer tahsisi bekliyoruz. Belediye başkanının güzel bir önerisi var. Onun üzerinde çalışıyoruz. Ancak işlemler uzadı. Bu da tamamen bürokratik nedenlerden kaynaklandı" dedi.
100 LİRA VERDİ, PARA ÜSTÜNÜ ALDI
Müzeyi gezdikten sonra bir nazarlık beğenen Günay, 100 lira uzattıktan sonra paranın üstünü bekledi ve kendisine 90 lira verildi. Günay, ayrıca beğendiği bazı eserlerin fotoğraflarını da kendi cep telefonu ile çekti.