“Sağlık Bakanlığı Çalışanları Tütün Kullanımı Araştırması”nın sonuçları, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katıldığı basın toplantısıyla açıklandı.
Türkiye'nin tütünle mücadelede başarılı bir çalışma yürüttüğünü, bu mücadelenin devam edeceğini anlatan Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın buna sahip çıktığını, TBMMve diğer siyasi partilerin de destek verdiğini ifade etti.

 

"KANUN ÇIKMASINI BEKLEMEYELİM"

 

Sağlık Bakanı Akdağ, 15 yaşın altında çocuk, hamile, kalp, astım ve akciğer gibi kronik hastalığı bulunanların yaşadığı evlerde sigara içilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Bununla ilgili bir kanun yapsak uygulanmasının pratik zorlukları olabileceği şimdiden düşünülebilir. O zaman topluma çağrıda bulunalım, buna benzer birtakım kanuni yaptırımların gelmesini evimiz için beklemeyelim. Özellikle hamile, çocuk ve sürekli hastalığı bulunanların yaşadığı hanelerde lütfen sigara içilmesin” çağrısını dile getirdi.

Sigarada düz paket uygulaması başlatan Avustralya'yı takdirle karşıladıklarını belirten Akdağ, sigara paketlerindeki uyarılarla ilgili yargı kararı veren ABD'de ise “Yanlış yapıldığını” dile getirdi.

ABD'de güçlü bir sigara lobisi bulunduğunu, Türkiye'nin bu lobiye hiçbir zaman boyun eğmediğini vurgulayan Akdağ, il yöneticilerinin, sigara yasağı ihlalinde ve bu ihlalin tekrarında daha ciddi cezalar uygulamaları gerektiğini ifade etti.

“Sağlık Bakanlığı Çalışanları Tütün Kullanımı Araştırması”nın sonuçlarıyla ilgili de bilgi veren Akdağ, sağlık çalışanları arasında sigara kullanma oranının yüzde 21'e düştüğünü bildirdi.

 

GPS'Lİ TAKİP

 

Kapalı alanlardaki sigara yasağı ihlallerinin daha sıkı denetleneceğini açıklayan Akdağ, şu bilgileri verdi:
“Kapalı alanlardaki ihlalleri önlemek için yaptığımız kanunun uygulanmasına yönelik denetimlerimizi yaparken etkinliği artırmak üzere bazı yeni uygulamalara başlıyoruz. GPS destekli mobil cihazlarla izlemeye başlayacağız. Bu işimizi biraz daha kolaylaştıracak. 81 ildeki ekiplerimizle 4 yıl içinde 3 milyon 665 bin denetim yaptık. 82 bine yakın cezai işlem uyguladık ve 25 milyon liranın üstünde de idari ceza kesildi. Alo 171 Sigarayı Bırakma Hattı'na da 4 milyona yakın vatandaşımız müracaat etti.”



"TÜRKİYE BİRİCİK VE BENZERSİZ BİR ÜLKE"



Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) temsilcisi Maria Cristina Profili de sigaraya karşı yürüttüğü mücadele ve elde ettiği başarı açısından Türkiye'yi “biricik ve benzersiz' bir ülke olarak niteledi.

Profili, bu mücadelede sağlık çalışanlarını da çok önemsediklerini ifade etti.

"18 YAŞIN ALTINDAKİLERE NARGİLE YASAK"



TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl de son yapılan düzenlemeyle 18 yaşın altındakilere nargile satışının yasaklandığını hatırlattı.

Ülke mevzuatında “nargilehane” diye bir yer olmadığını vurgulayan Erdöl, gençlerin bu yolla sigaraya özendirilmek istendiğini, mülki idare amirlerine bununla mücadelede büyük görev düştüğünü kaydetti.

Toplantıda daha sonra Sağlık Bakanı Akdağ, sigarayı bırakan bazı sağlık çalışanlarına ödül verdi.

 

ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI

 

Araştırmayı yapan taraflardan Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) temsilcisi ve Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, çalışmanın 6 bin 837 kişi üzerinde yürütüldüğünü söyledi.

Sağlık çalışanları içinde en düşük sigara kullanma oranının uzman hekim, sağlık yöneticileri ve eczacılarda olduğunu ifade eden Bilir, araştırmaya göre sağlık çalışanlarının yüzde 60'ının sigarayı bırakmayı denediğini, yüzde 40'ının ise hiç denemediğini belirtti.

Bilir, araştırmada uzman hekimlerin yüzde 43-44'unun evlerinde sigara içmediklerinin tespit edildiğini belirterek, 2007'de bu oranın yüzde 36 olduğunu, sigara içilmeyen evlerin sayısının arttığını ifade etti.

Araştırmaya göre evlerde en fazla mutfakta ve balkonlarda sigara içildiğini anlatan Bilir, tüm sağlık personeli arasında evlerde sigara içme oranının yüzde 10'dan daha düşük olduğunu, işyerinde sigara içme oranının ise yüzde 1-2 düzeyinde seyrettiğini dile getirdi.

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA SİGARAYI BIRAKTI

 

Sağlık çalışanlarında sigara kullanımıyla ilgili 4 yıllık değişimin tespit edildiği araştırmaya göre, düzenli sigara içen uzman hekim oranı 2007'de yüzde 22,1 iken, bu oran 2011'de yüzde 12,7'ye inerek, yüzde 42,5'lik bir azalma sağlandı.

 

2007'de yüzde 30,5 düzeyinde seyreden pratisyen hekimlerdeki sigara içme oranı ise yüzde 22,6 azalarak 2011'de 23,9'a indi.
Diş hekimi, eczacı ve psikologların sigara içme oranı ise 2007'de yüzde 26,1 iken, 2011'de yüzde 20,7- 15,9'a düştü. Bu grupta da yüzde 31'lik azalma tespit edildi.

 

2007'de yüzde 29,5 olan hemşire ve ebelerin sigara içme oranı ise 2011'de yüzde 19,2-21,9'a düştü. Bu grupta da yüzde 32,2'lik azalma tespit edildi.
Yöneticilerin yüzde 55,7'si ise 4 yıl içerisinde sigarayı bıraktı. Yöneticilerin 2007'de yüzde 39,5'i sigara içerken 2011'de bu oran yüzde 17,5 oldu.

 

"EVDE SİGARA YASAĞI GETİREN ÜLKELER TAKİP EDİLECEK"



Akdağ, 15 yaşın altında çocuk, hamile ve kronik hastaların yaşadığı evlerde sigara içilmesinin yasaklanmasıyla ilgili bir soru üzerine, bu konuda bir kanun hazırlığı içinde olmadıklarını bildirdi.

Böyle bir düzenlemenin uygulanmasıyla ilgili sorun yaşanabileceğini belirten Akdağ, bu konuda yeni düzenlemeler yapan ülkeleri takip edeceklerini söyledi.
Bakan Akdağ, Suriye'den Türkiye'ye gelen yaralılara ilişkin bir soru üzerine de insani görev olarak bu yaralılara büyük ihtimam gösterildiğini belirtti.
“Ambulanslarla Suriye'ye silah götürüldüğü” iddialarının hatırlatılması üzerine ise Akdağ, ambulanslarla bu şekilde silah ya da benzeri hiçbir taşıma yapılmadığını ve yapılmasının da mümkün olmadığını belirterek, iddianın sahiplerinin ülkeye, ülke insanına ve Türkiye Cumhuriyeti'ne büyük bir haksızlık yaptığını vurguladı.

 

"EYLÜLDE BAŞLAYACAK"

 

Bir gazetecinin, GPS ile yapılacak sigara yasağı denetimiyle ilgili sorusunu ise Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Mustafa Aksoy yanıtladı.
Bakanlığın 184 numaralı hattına sigara yasağı ihlali ihbarı geldiğinde, buraya GPS üzerinden yapılacak takiple en yakın ekibin yönlendirileceğini belirten Aksoy, uygulamanın Eylül ayında başlayacağını açıkladı.