Suriye ordusunun, Türkiye sınırı yakınındaki yerleşim yerlerine saldırıları sürüyor. Suriye ordusuna ait helikopterlerin sınıra 3 milden daha fazla yaklaşmaları üzerine İncirlik'ten kalkan Türk F-16'ları önleme uçuşu yaptılar.Hatay bölgesinde İncirlik hava üssündeki F-16'ların yaptığı önleme uçuşları sıklaştı.

İncirlik üssündeki Türk savaş uçakları, bir süredir havacıların deyimiyle, "scramble" alarmında nöbet tutuyor. Fikret Bila'nın haberine göre Suriye hava unsurlarının sınıra yaklaşmaları halinde acil kalkış yapıyorlar. Dün de Suriye helikopterlerine karşı bu üsten kalkan F-16'lar havalandı.

İncirlik üssündeki uçakların beklediği scramble alarmı, "acil kalkış pozisyonunda bekleme" anlamına geliyor. En az iki F-16, kalkışa hazır biçimde bekliyor.

Pilotlar, 1 veya 2 saatlik nöbetler halinde uçaklarının içinde, diğer pilotlar da scramble binasında uçuş kıyafetlerini giymiş olarak bekliyorlar. Suriye hava unsurlarının sınıra yaklaştıkları sinyali alındığında da acil kalkış yaparak önleme uçuşu gerçekleştiriyorlar.

Scramble pozisyonu, "alarm-reaksiyon pozisyonu"; scramble uçuşu da, "alarm-reaksiyon uçuşu" olarak tanımlanıyor. İki tür scramble alarmı bulunuyor. Birinde uçaklar 15 dakikada havalanacak şekilde tutuluyor. Bu durumda pilotlar, scramble binasında bekliyor.

Diğerinde ise uçaklar, sistemleri çalışır ve ısıtılmış vaziyette 5 dakika içinde havalanacak şekilde alarmda tutuluyor. Bu pozisyonda pilotlar, uçağın içinde bekliyorlar. Hatay sınırındaki çatışmalar nedeniyle İncirlik üssündeki Türk savaş uçakları, bu pozisyonda görev yapıyorlar.