Türkiye'den işçi olarak çalıştığı Avustralya'ya giderken, Hong Kong'da bir otelin penceresinden düşerek felç olan ve hafızasını kaybeden Tuğrul Tuygun, yıllarca özlemini çektiği memleketi Adana'ya 8 yıl sonra gelebildi. Avustralya'dan iki gönüllü bakıcısıyla gelen Tuygun'u havalimanında ağabeyleri karşıladı.

Geçmiş yıllarda yurt dışında çeşitli işlerde çalışan Tuğrul Tuygun, annesi Hikmet'in ölümünün ardından 2004 yılında Adana'dan ayrılarak çalışmak için tekrar Avustralya'ya gitmeye karar verdi. Hong Kong aktarmalı olarak Avustralya'ya gitmek isteyen Tuygun, Hong Kong'da bir otelin 8. katından düştü.

Üzerindeki kimlikten Avustralya vatandaşı olduğu öğrenilen Tuygun, büyükelçiliğin girişimleriyle bu ülkeye gönderildi. Avustralya'da bir bakım evine yerleştirilen, olay sonrası geçirdiği felç nedeniyle yatağa bağlı olan Tuygun'un hafızasını da kaybettiği ve konuşamadığı öğrenildi.

Tuygun'a Müslüman olduğu bilenmediği için domuz eti servisi yapıldığını fark eden Pakistan asıllı Müslüman bir görevli, 2006 yılında duruma müdahale ederek Tuygun'un Türklere ait olan Osmanlı Yaşlılar Evi'ne nakledilmesini sağladı. Tuygun, burada gördüğü özel rehabilitasyon tedavisine olumlu yanıt vererek, hareket etmeye ve konuşmaya başladı.

Osmanlı Yaşlılar Evi Müdürü Kezban Özsoy, Tuygun'un kendilerine geldiğinde konuşamadığını ve hareket etmekte zorlandığını, ancak, son beş senedir doktor kontrolünde ilaçları değiştirilerek uygulanan bakım ve tedavi sonucunda ciddi anlamda ilerleme kaydedildiğini söyledi. Özsoy, Tuygun'un konuşabildiğini, birçok şeyi hatırlamaya başladığını, ayağa kalkabildiğini ve kendisini tekerlekli sandalyeden yatağa taşıyabildiğini belirtti.

"TEDAVİSİNE KATKI SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNDÜK"

Tuygun, bakım evinde geçirdiği bu süreçte, babası ve kardeşleriyle telefonda görüşebildi. Adana'yı özlediğini konuşmalarında dile getiren Tuygun'un ailesini görmesinin tedavisine katkı sağlayacağını düşünen doktorları, Adana'ya yolculuk için gerekli düzenlemeleri yaptı. Müjdeli haber de bakım evi görevlileri tarafından Türkiye'deki ailesine iletildi.

Türk ve Avustralya bayraklarıyla süslenen arabasıyla hava alanına hareket eden Tuygun'u hava alanında da sevenleri yalnız bırakmadı. Gerekli işlemlerin ardından Türk ve Avustralya bayraklarına sarılarak, sevdikleriyle vedalaşan Tuygun'un oldukça mutlu olduğu gözlendi. Tuygun'u uzun süren bu yolculuklarında bakıcıları Zuhal Bayrak ve Ayşe Çaprak yalnız bırakmadı.

HASRET HAVAALANINDA SONA ERDİ

8 yıl aradan sonra ülkesine dönebilen Tuğrul Tuygun'u tekerlekli sandalye ile çıkış yaptığı Adana Havalimanı'nda ağabeyleri Temel ve Turgay Tuygun karşıladı. Ağabeylerinin kendisine sarılarak “hoşgeldin” demesi karşısında oldukça duygulanan Tuygun'un heyecanlı olduğu da gözlendi.

Tuygun, AA muhabirine, memleketinde olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, “Burayı çok özledim, ailemi çok özledim. Çok mutluyum, çok sevinçliyim. Adanaspor maçına gitmek istiyorum. Adanaspor'u da özledim, onlarla yapacak işlerim var” dedi. Tuygun daha sonra kendisinin hiç görmediği 3 yaşındaki yeğeni Çağatay'ı kucağına alarak, sevdi. Çağatay da amcasını yanağından öptü.

Ağabey Temel Tuygun ise bugün kendileri için bayram havasında olduğunu belirterek, “8 yıldır görmüyorduk, onu çok özlemiştik. Biz de maddi imkansızlıklar nedeniyle yanına gidemiyorduk. Onu hiç bırakmak istemiyoruz. Ama, 3 hafta sonra tedavisinin devam etmesi için geri dönmesi gerekiyormuş” dedi.
Ağabey Tuygun, kardeşinin annelerinin ölümünün ardından büyük üzüntü yaşadığını ve Türkiye'den ayrılmaya karar verdiğini anlattı. Kardeşinin İngilizce, Almanca bildiğini daha önce de Almanya'da çeşitli işlerde çalıştığını anlatan Tuygun, “Zaten Avustralya'da çeşitli işlerde çalışıyor ve orada ikamet ediyordu. Sonra Türkiye'ye döndü, ancak, annemin ölümünün ardından buradan tekrar ayrılmak istedi. Zaten ondan sonra da bu olayı öğrendik” diye konuştu.
Tuygun, daha sonra bakıcılarının da yardımıyla araca binerek, baba ocağına gitti.

Oğlunu tekerlekli sandalyede görünce heyecanlanan 72 yaşındaki baba Atilla Tuygun, gözyaşlarına hakim olamadı. Baba Tuygun, 8 yıldır oğlunun özlemini çektiğini belirterek, “Ne diyeceğimi bilemiyorum. 8 yıldır onu görmüyordum. Çok özlemiştim. Kokusu bile burmunda tütüyordu. Yaşadığı kazanın ardından kendisini Avustralya'ya götürdüler. Hiç göremedim, Avustralya'ya gidecek parayı bulamadık” dedi.

Tuygun, daha sonra yengelerinden kendisine kahve yapmasını istedi. Kendisine getirilen kahveyi içen Tuygun, burada çok mutlu olduğunu, kendini daha iyi hissettiğini söyledi.

Tuygun'un gönüllü bakıcısı Ayşe Çaprak, aile buluşmasının Tuygun'un iyileşmesine katkıda bulunacağına inandıklarını, Türkiye'de geçirecekleri 3 hafta süresince masrafları kendilerinin karşılayacağını anlattı.