İstanbul'un Karadeniz kıyıları dün, son yılların en şiddetli fırtınasıyla karşılaştı.

Kabaran dalgalar 3 cana mal olurken, kaybolan 9 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Diğer yandan can almaya başlayan hortumlar, seller ve büyük hasara yol açan dolu felaketleri...

Tüm bunlar Türkiye'deki hava hareketlerinin giderek sertleştiğini gösteriyor.

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği öğretim üyelerinden Prof. Dr. Orhan Şen, "Bunlara alışık olacağız artık. Alışık olacağız derken bunların tedbirini alacağız bunlar olacak. Artık başımıza gelecek. Zira iklim değişiyor, küresel ısınmanın sonucu olarak Türkiye'de aşırı yağışlar fırtınalar daha da kuvvetlenerek devam edecek" diyor.

Tropikal İklime Geçiliyor

Türkiye tropikal iklim kuşağına giriyor. Bu da ani sıcaklık değişimlerinin daha fazla görüleceği anlamına geliyor.

Uzmanlara göre, yakın gelecekte kıyı yerleşimleri ciddi zararlar görebilir ve içme suyu kaynakları sahil erozyonundan olumsuz etkilenebilir.

Prof. Dr. Orhan Şen, "Fırtınalarda çatılar görüyorsunuz 2-3 tane çatı araçların üzerine düştü. Çatıların da, deprem yönetmeliği gibi, çatı yönetmeliğinin de gözden geçirilmesi lazım. Akdeniz ve Ege bölgesindeki limanlarda bunlardaki yeni yapılacak tasarım halindeki limanlarda bunların dikkate alınması lazım. Artık eski fırtınalar yok, daha kuvvetli fırtınalar var" diye konuştu.

Hastalıklara Dikkat

Hatta tropikal iklim değişikliği, bazı hastalıkların ön plana çıkmasına dahi yol açabilir.

Orhan Şen, "Küresel ısınmadan dolayı Türkiye'de ileriki yıllarda bu malarya cinsi sivrisineğin meydana getireceği sıtma hastalığıyla karşı karşıya kalacaktır bilhassa Güneydoğu Anadolu bölgesinde" dedi.

Tüm bunlara hazırlıklı olabilmenin temel şartı ise, iklimdeki bu değişikliği fark ederek alınacak her kararda göz önünde bulundurmaktan geçiyor.