Cumhurbaşkanı Gül, saat 10.30'da geldiği Çanakkale Havaalanı'nda Vali Güngör Azim Tuna ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Valiliğe geçen Gül, polis merasim mangasını selamladıktan sonra kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşların yanına giderek onlarla tokalaştı. Valiliğe geçen Gül'e, Vali Tuna brifingin ardından Ayvacık halısı ile şehri simgeleyen eski bir anahtar hediye etti.
Çanakkale'yi ziyaretinden duyduğu mutluluğu dile getiren Gül, "Çok büyük komutanlar burada toprağa verilmiştir. Büyük komutanlar burada bilinir hale gelmiştir. 2015 yılında Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı kutlanacaktır. Sadece Türkiye değil tüm dünya çapında herkes buna şahit olacaktır" diye konuştu.

Çanakkale'ye ilk kez 1970'li yıllarda 18 Mart törenleri için İstanbul Üniversitesi öğrencilerini temsilen geldiğini belirten Gül, burada öğrenciler adına ilk konuşmayı kendisinin yaptığı söyledi. Bugünkü ziyaretinin 18 Mart törenleri dışında ilk il ziyareti olduğunu belirten Gül, bundan mutluluk duyduğunu söyledi.

Gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Gül, 27 Nisan e-muhtırasının 5. yılı olduğunun hatırlatılması üzerine, "Meclis siyasi gündemini kendisi takip ediyor. Türkiye'nin genel meseleleriyle ilgili gerekeni yapağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Tutuklu vekillere ilgili soru üzerine Gül, seçilen vekilleri TBMM'de görmek istediğini ve bu konuda da daha önce açılmalarının olduğunu hatırlattı.

"ARŞİVLERİMİZİ AÇALIM, ANCAK BUNA RAĞMEN KARŞILIK GÖREMEDİK"

Bir gazetecinin, 25 Nisan'da Çanakkale'de yapılan Anzak törenleri sırasında Türklerin misafirperverliklerini gösterip Fransız Anıtı'ndaki törene katıldığını ancak bu misafirperverliğe rağmen halen Fransa'da soykırım iddialarıyla ilgili çalışmaların yapıldığını hatırlatması üzerine Gül, şunları söyledi:

"Bizim tezimiz gayet açık, bu konuda dünyanın en büyük gazetelerine birer sayfa ilanlar verdik. Dedik ki eğer bunda ısrarlıysanız gelin Türk Ermeni tarihçilerle komisyon kuralım. Bu konuda bilgi sahibi olanlar varsa gelsin onlar da buna katılsınlar. Arşivlerimizi açalım. Ancak buna rağmen karşılık göremedik. Tarihi bir düşmanlık vesilesi olarak ortaya çıkarmayı doğru bulmuyorum. Bu konuları yeni nesillere düşmanlık, öç alma olarak yansıtmak yanlış olur bu iş doğru olmaz. Gayet açık bir şekilde buradan dünyaya çağrıda bulunuyorum; gelin bu ortak tarihi komisyonu kuralım. Ancak bu konuda karşılık bulamadık. Son günlerde Fransa'da bu konunun seçim aleti yapılmasını, Türk düşmanlığına çevrilmesini esefle kınıyorum."


Cumhurbaşkanı Gül, Valiliği ziyaretinin ardından belediyeyi ziyaret etti.