Bisikletin ilk talibi İzmir’in ’sakin şehir’ ünvanlı ilçesi Seferihisar Belediyesi oldu. Bisikleti test eden Seferihisar Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer, bisikletle ilçede turistlerin gezdirileceğini söyledi.

Geçen yıl güneş enerjisi ile çalışan yarış aracı üreten Ege Üniversitesi’nin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören 6 genç, bu yıl güneş enerisi ile çalışan üç tekerlekli yanları açık, bisiklet hızında gidebilen adını da ’Starlight Eco Tour’ koydukları araç üretti. Aracın tavanı 300 wattlık, araç park halinde iken camın arkasına çekilen gölgelik de 150 wattlık enerji depoluyor.

Araçta arka koltukta oturan iki kişi dokunmatik ekrandan istediği müziği dinleyebiliyor. Aracı kullananların ödeyecekli ücret adı ’enerji metre’ olan taksimetre benzeri bir gösterge ile yansıtılıyor. Önde oturan tek kişi, aracı U eklindeki direksiyonla kulanıyor. Direksiyonda gaz, fren, ışık ve korna yer alıyor. Ekip Koordinatörü Kerem Odabaşı, Şubat ayında başladıkları tasarıma sponsor bulup ürettiklerini belirterek, "Aracımız iki kilowatlık enerji depoluyor. Üzerinde 300 wattlık enerji sağlayabilecek hücreler var. Biz yeni bir gölgelik geliştirerek araç park halinde iken ekstra güç paneli oluşturduk. 150 watt da buradan ekleniyor. Park edip güneşe doğru çevirmek şarj için yeterli. Üç dakikalık şarjla bir dakika yol yapabiliyor. Hız 25-30 kilometre" dedi.

TEST EDERKEN MEST OLDU


Turistler için gezinti aracı ya da vatandaşın kent içinde pazara, markete alışverişe gitmek için rahatlıkla kullanabileceği araca ilk ’sakin şehir’ ünvanlı Seferihisar Belediyesi talip oldu. Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile birlikte yaptığı test sürüşünden büyük keyif aldığını belirterek, "Çok heyecan vericiydi. Çocuklar büyük iş çıkardılar. Son derece şık ve konforlu bir araç çıktı ortaya.

Yılda 300 gün güneşi olan bir kent için böyle bir araç hakikaten son derece şart. Sanıyorum sadece Seferihisar’da değil dünyanın pek çok yerinde kullanılacak bir araç olacak. Shangay’da benzerini görmüştüm ancak bu kadar başarılısını ilk kez görüyorum. Kullanmak çok keyifli. Pedal çevirmeden gidiyor. Son derece yüksek konforlu bir araç koltuğunda oturuyorsunuz. Otomobil gibi sinyalleri farları var. Seferihisar düz bir ova şehri. Yaygınlaşması en büyük dileğim. Sanayicileri özendireceğiz. Toplu imalat için yol alabileceğimizi düşünüyorum. Önce turistlerin hizmetine sunacağız. Fiyatı dolmuştan daha ucuz olacak" dedi.

REKTÖR SARILARAK KUTLADI


Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz, üniversitede geçen yıl kurulan ’Yenilenebilir Enerji Topluluğu’ üyesi olan öğrencilerin kurduğu Ege Güneş Ekibi tarafından tasarlanan güneş enerjili bisikleti çok beğendiğini, rektörlük bahçesinde yaptığı gezintiden büyük keyif aldığını dile getirerek, "Okulumuzun adını böyle büyük bir proje ile bir kez daha duyurdunuz" dediği gençleri sarılarak tebrik etti. Projede Reza Çeriri, Süleyman Bedeloğlu, Selim Atam, Kerem Odabaşı, Mert Büyükköprü, Yusuf Atalay görev aldı.