Bu uygulamayla sancıları başlayan kadınların doğumhanede hep birlikte bulunmalarının yarattığı psikolojik sıkıntıların ortadan kaldırılması ve sezaryen oranının azaltılması amaçlanıyor.

Türkiye’de ilk kez Sivas Devlet Hastanesi’nde başlatılacak olan uygulama ile doğum yapmak üzere hastaneye başvuran hamileler, doğumhane yerine son teknoloji ile hazırlanan özel odalara alınacak. Ses geçirmeyecek şekilde izole edilecek odalar, monitör sistemi ile ebeler tarafından takip edilecek. Doğum başladığı zaman gerekli olan tüm personel, bu odaya yönlendirilip orada doğumu gerçekleştirecek. Dünyaya gelen bebek de yine bu odada temizlenip annesi ile birlikte aynı ortamda bulunabilecek. Projenin, sancıları başlayan kadınların doğumhanede bir arada bulunmasının yarattığı psikolojik sıkıntıları ortadan kaldırması amaçlanıyor. Özel odalardaki doğum sırasında annenin yanında kendisini rahat hissetmesini sağlamak amacıyla yakınları da bulunabilecek.

Sivas Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Davut Vecdi Ersöz, doğumhanede toplu olarak gerçekleştirilen doğum olaylarının anneleri psikolojik açıdan etkilediğini söyledi. Dr. Ersöz, bu nedenle sezaryen isteğinin artış gösterdiğini belirterek uygulama ile bunu da azaltmayı amaçladıklarını kaydetti. Türkiye’de ilk kez bu uygulamanın hastanelerinde gerçekleştirileceğini belirten Dr. Ersöz şunları söyledi:

"Gebelerimiz doğumhanede toplu olarak doğumun gerçekleşmesini bekliyor. Yakınları da bu esnada yanlarında olmak istiyor. Gebelerin toplu olarak bulunduğu bir yerde hasta mahremiyeti açısından bu olay sıkıntı yaratıyor. Bu sistemle bunu da ortadan kaldırmış olacağız. İnsanların bir arada doğum yapması ve doğumu beklemesi onları psikolojik olarak da etkiliyor. Bu durum gereksiz sezaryen oranının artmasına neden oluyor. Bizim sezaryen oranımız şu anda yüzde 20. Türkiye’de ise sezaryen oranı ortalaması yüzde 45’lerde. Biz bu uygulamayla sezaryen oranımızı daha da azaltmış olacağız."

Dr. Davut Vecdi Ersöz, ayrıca uygulama kapsamında her biri 14.5 metrekarelik 15 oda hazırlayacaklarını ve buradaki doğumlarda herhangi bir beklenmedik durumla karşılaşıldığında hastanın cerrahi müdahale için aynı alanda bulunan ameliyathanelere alınacağını belirtti.