Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi SBM Müdürü Aydın Satıcı, SBM bünyesindeki Ağır Hasar Sistemi verilerine göre 2012 yılında toplam 32 Bin 752 adet araca ait ağır hasar kaydının bulunduğunu belirterek, Tüketicilerin ağır hasarlı araç alırken dikkat edecekleri en önemli hususun, ağır hasarlı aracın onarımının mümkün olduğunun eksper raporu doğrultusunda tespit edilmiş olması olduğunu söyledi.

Hasarlı araçlar hakkında bilgi veren SBM Müdürü Aydın Satıcı, SBM bünyesindeki Ağır Hasar Sistemi verilerine göre 2012 yılında toplam 32 Bin 752 adet araca ait ağır hasar kaydının bulunduğunu belirtti.

Bu araçları hasar boyutuna göre hurda belgeli, çekme belgeli ve ağır hasarlı olmak üzere üçe ayrıldığını söyleyen Satıcı, ağır hasarlı araçlar içerisindeki trafikten çekme belgeli araçların ekspertiz raporunda belirtilen onarımı mümkün olduğu durumlarda onarımından sonra sonra muayene istasyonu kontrolünden geçerek tekrar trafiğe çıkabileceğini ve bu araçların ağır hasarlı araç dağılımında yüzde 74 gibi bir paya sahip olduğunu kaydetti.

KESİNLİKLE TRAFİĞE ÇIKAMAZ!

Hurda belgeli yani tam hasarlı araçların ise kesinlikle trafiğe çıkamadığını söyleyen Satıcı, ''Hurdaya ayrılmış olan taşıtlar, onarımla yenilenseler bile tescil edilemezler. Ancak, kullanılabilir durumdaki motoru ve diğer parçaları, başka araçlarda kullanılabilir. Bunlardan gerekli görülenler kullanıldığı aracın kayıtlarına işlenir. Bu araçlar ağır hasarlı araç dağılımında yüzde 2'lik paya sahip'' açıklamasında bulundu.

Satıcı, Tüketiciler için ağır hasarlı araç alırken dikkat edilecek en önemli husus, ağır hasarlı aracın onarımının mümkün olduğunun eksper raporu doğrultusunda tespit edilmiş olmasıdır. Trafikten çekme belgesi almış aracın tekrar trafiğe çıkabilmesi için muayene kontrolünün yapılıp yapılmadığına da ayrıca dikkat edilmelidir''dedi.