Erzurum’da ikamet eden G.K. (28), M.Y. (26) ve R.İ. (24), ‘Kullanmak için uyuşturucu madde satın almak’ suçlarından tutuksuz yargılandıkları İstanbul Kadıköy Sulh Ceza ve Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemelerinde “uyuşturucu kullanmaktan pişmanız” diyerek serbest kaldı.

Türk Ceza Yasası’nda yapılan değişiklik sonrası hayata geçirilen Denetimli Serbestlik Yasası’yla ilgili iki yıl ve daha az hapis cezası alanlara hapis cezası yerine eğitici, iyileştirici, kişileri toplumsal hayata kazandırmaya yönelik kararların verilmesi üzerine G.K., M.Y. ve R.İ. hakkındaki hapis cezası yerine ikamet ettikleri Erzurum’da uyuşturucu kullanıp kullanmadıkları bir ay süreyle denetlenecek.

Denetimli Serbestlik Kanunu kapsamında bir ay içinde üç kez hastanelere giderek ‘idrar tahlili’ yaptıracak olan uyuşturucu bağımlılarının uyuşturucu kullandıkları bildirildiği takdirde, bu kez 6 haftalık psikolojik tedaviye alınacaklar. Bu süreçte de başarılı olunmadığı taktirde ileri düzey tedavi için Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi'nde (AMATEM) tedavilerine başlanarak toplumsal hayata kazandırılacak.

Yapılan istatistiklerde ise ülke genelinde uyuşturucu suçundan hakim karşısına çıkıp 'denetimli serbestlik' kapsamına alınan dosya sayısı 5 yılda 15 binden 130 bine yükseldi.