Songül ve Mehmet Erdem çiftinin çocukları olan Alperen bebeğin Antalya’nın en düşük ağırlıklı kalp ameliyatı yapılan bebeği olduğu belirtildi.Özel Yaşam Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Afşin Yaveri, bebeğin bugün itibari ile bile daha doğması gereken haftaya gelmediğini belirtti. Alperen bebeğin gebeliğin 28. haftasında doğduğunu ve doğduğunda bir kilo olduğunu belirten Yaveri, “Bir kol 600 grama kadar gelişti, ondan sonra kalp yetmezliği ile gelişimi durdu. Bir kilo 600 gram olduğunda ameliyata aldık. Antalya’da bugüne kadar yapılan ilk düşük ağırlıklı kalp ameliyatı. Ameliyattan sonra çok fayda gördü ve hızlı bir şekilde toparladı. Şu an iki kilo” dedi.

Ameliyattan birkaç gün sonra yeni doğan ünitesine sevk edilen Alperen bebeğin hastane için keyifli bir bebek olduğunu kaydeden Op. Dr. Yaveri şöyle konuştu: “Alperen bebek Antalya’nın en düşük ağırlıklı bebeği. Daha önce de burada ameliyat ettiğimiz hastalarımız oldu. İki kilo 700 gram civarında, bu onlardan daha küçük. Bebekler anne karnındayken dolaşımları doğduktan sonra olduğundan farklıdır. Büyük damarları ve kalbin arasındaki boşluklar açıktır. Doğduktan sonra bunlar bir süre sonra kapanır. Ancak, erken doğan bebeklerde açık kalma ihtimali var. Bunun açık kalması temiz ve kirli kanın karışmasına ve akciğer problemlerine yol açar ‘Patent duktus arteriosus’ dediğimiz bir hastalık. Aynı zamanda akciğer basıncını çok yükselttiği için ciddi bir akciğer enfeksiyonu ve kalp yetmezliğine sebep oluyordu. Bizim yaptığımız ameliyatla bu bağlantıyı devre dışı bırakıp normal bir kan dolaşımı sağlamış olduk. Çocuk da kalp yetmezliğinden kısa sürede kurtuldu.”

Alperen bebeğin ameliyattan bir ay sonra taburcu olduğunu kaydeden Op. Dr. Yaveri, şunları söyledi: “Bugün itibari ile bile daha doğması gereken haftaya gelmedi. Daha miada gelemedi. Bu kadar düşük kiloyla doğan bebekler genellikle kaybediliyor maalesef.”

Antalya’da bu tür ameliyatların yapıldığını belirten Op. Dr. Yaveri, insanların yurt dışına gidip zor şartlar altında tedavilerini gerçekleştirmek zorunda kalmalarına gerek kalmadığını belirtti.