Sabah saatlerinde Topkapı'daki anıt mezar'a gelen İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan, Ergenekon soruşturmalarında görev alan Savcı Muammer Akkaş ve beraberindeki heyet, incelemelerde bulundu.

Ellerinde mezarın krokisi bulunan bazı görevliler de sivil polisler eşliğinde anıt mezara geldi. Mezarın nasıl açılacağına dair keşif yaptığı belirtilen heyetin, polis nezaretindeki incelemeleri yaklaşık bir saat sürdü. Yetkililer, mezarın ne zaman açılacağına dair herhangi bir açıklama yapmadan Anıtmezar'dan ayrıldı. Savcıların mezarın açılması için direktif verdiği ve teknik çalışmaların başladığı belirtilirken, bir inşaat şirketinde görevli biri kadın iki kişi anıt mezar'a gelerek inceleme yaptı.

Mezarın iş makinesi yardımıyla açılacağını söyleyen görevli, zaman konusundaysa bilgi vermedi. Bu arada, güvenlik güçleri, mezarın açılması kararının verildiği 17 Eylül'den bu yana Anıtmezar'a yaklaştırılmayan basın mensuplarının mezar çevresinde çekim yapmasına izin verdi.

Turgut Özal'ın eşi Semra Özal ve büyük oğlu Ahmet Özal tarafından yapılan suç duyurusu ve dönemin tanıklarının önemli açıklamaları üzerine 2010 yılında başlatılan soruşturma kapsamında, geçtiğimiz haftalarda önemli bir adım atılmıştı. Soruşturmayı yürüten TMK 10. maddeyle görevli Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) hazırladığı raporda ölümün şüpheli olduğuna dair tespiti dikkate aldı. Savcı Çetin, daha önce aldığı ifadeler ve DDK raporunun sonucunu değerlendirerek feth-i kabir işlemi yapılmasına karar vermişti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatı üzerine harekete geçen DDK, Özal'ın ölümüyle ilgili hazırladığı raporu, haziran ayında kamuoyuna açıklamıştı.