Sırbistan’da yakalanan ve Türkiye’ye iade edilen Hizbullah’ın müebbet hapse mahkum askeri kanat sorumlusu Aydın Tamaç’ın bir TIR’ın içindeki sabun kolileri arasına saklandığı belirlendi. Sırp polisi Tamaç’ı iade ederken nasıl yakalandığı konusunda da ayrıntılı bilgiler verdi.

Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Gaffar Okkan cinayeti başta olmak üzere birçok kanlı eylemden müebbet hapse mahkum olan Tamaç, geçen yıl tutuklulukta 10 yılını doldurduğu için tahliye edildi. Her gün karakola imza vermesi gerekirken ortadan kayboldu. Daha sonra da Yargıtay tarafından müebbet hapis cezası onaylandı.

GÖÇMEN ÇETESİ KAÇIRDI

Bingöl doğumlu olan ve cezaevinden çıktıktan sonra Ankara Sincan nüfusuna kayıtlı bir kişinin sahte kimliğini elde eden Tamaç İstanbul’da faaliyet gösteren ve göçmek kaçakçılığı yapan bir çete ile irtibat kurdu. Çete para karşılığı Aydın Tamaç’ı sabun yüklü bir TIR’a gizleyerek Almanya’ya doğru yola çıkardı.

devamı...




Tamaç’ın yurt dışına kaçma hazırlığını belirleyen Türk polisi, TIR’ın plakasını da saptadı ancak aracın Kapıkule’den çıkış yaptığı anlaşıldı. Bunun üzerine Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Bosna Herkes ve Almanya’ya İnterpol aracılığıyla bilgi aktarıldı. Sırp polisi, plakası verilen TIR’ı Macaristan sınırında yakaladı ve sabun kolileri arasına gizlenen Tamaç’ı gözaltına aldı. Türkiye’den evrakların gönderilmesinin ardından da iade etti.

2000 yılında yargılanmalarına başlanan, davaları 10 yılda bitirilemeyen ve 150 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Hizbullah davası sanıklarından 23’ü, 10 yıllık tutukluluk sürelerini aştıkları için serbest kalmış ve kayıplara karışmıştı. Yargıtay bu tahliyelerden 20 gün sonra dava dosyasını karara bağlamıştı.