2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri D Grubu ilk maçında Hollanda ile Türkiye karşı karşıya geldiler. Amsterdam Arena'da oynanan mücadeleyi, ev sahibi Hollanda 2-0'lık skorla kazanmayı başardı.
Hollanda'ya 3 puanı getiren goller 17. dakikada Robin van Persie ve 90. dakikada Narsingh'den geldi. Milli takımımız özellikle karşılaşmanın ilk yarısında bir çok pozisyon bulsa da bir türlü gol bulmayı başaramadı.
Bu sonuçla birlikte Hollanda gruba üç puanla başlarken; millilerimiz 0 puanda kaldı. Milli takımımız gruptaki diğer mücadelede Salı günü Estonya ile karşılaşacak. Hollanda ise gruptaki ikinci maçta Macaristan deplasmanına konuk olacak.

AVCI'DAN SÜRPRİZ 11
Kritik mücadele öncesi en çok tartışılan konulardan birisi de Abdullah Avcı'nın ilk 11'i tercihiydi. Genç teknik adam Selçuk İnan, Nuri Şahin, Gökhan Gönül ve Burak Yılmaz gibi önemli isimleri yedek kulübesine çekerken; Tunay Torun ve Sercan Sararer ilk 11'de kendisine yer buldu.
Kalede eldivenleri Tolga'ya teslim eden Avcı, savunmanın sağında Hamit'i solunda Hasan Ali'yi tercih ederken, savunma kurgusunu Semih Kaya ve Ömer Toprak ikilisi ile tamamladı. Orta sahada Emre Belözoğlu ve Mehmet Topal ikilisine şans veren Abdullah Avcı, bu ikilinin önünde Arda'yı serbest bir rolde kullanmayı tercih etti. Zorlu karşılaşmada milli takımımızın gol umudu ise son günlerin formda ismi Umut Bulut oldu.
EURO2012'de büyük hayal kırıklığı yaşayarak gruptan çıkamayan Hollanda Milli Takımı'nda da yeni isimlerin varlığı dikkat çekti. Hollanda'nın tecrübeli teknik direktörü Louis Van Gaal, Clasie, Willems ve Narsingh gibi genç isimleri ilk 11'de sahaya sürdü. Hollanda'nın Sneijder, Robben ve Van Persie'den oluşan yıldız üçlüsü ise karşılaşma boyunca takımlarının hücum organizasyonunda başrol oynayan isimler oldular.

ATAMAYANA ATARLAR!
Zorlu mücadeleye etkili bir şekilde başlayan ay-yıldızlı ekibimiz, ilk dakikadan itibaren Hollanda kalesinde baskı kurdu. Karşılaşmanın henüz 2. dakikasında kullanılan köşe vuruşuna Ömer Toprak ön direkte yükseldi. Etkili bir vuruş yapan başarılı savunmacının vuruşu uzak direk dibinden auta çıktı.
Milli takımımızın ilk 10 dakikadaki baskılı oyununu kıran Hollanda, özellikle Robben ile sol kanattan etkili akınlar geliştirdi. Bu ataklarla sonuca ulaşmakta güçlük çeken Portakallar aradığı golü, 17. dakikada Robin van Persie'nin kafa vuruşuyla aradığı golü buldu. Sneijder'in kullandığı köşe vuruşunda, Ömer'in pozisyonuna benzer olarak ön direğe koşu yapan Robin van Persie, millilerimiz adam paylaşımında hata yapınca rahat bir vuruşla topu uzak direk dibinden filelerle buluşturdu: 1-0

KARŞI KARŞIYA KAÇTI!
Milli takımımız adına ilk yarının en önemli pozisyonu 24. dakikada yaşandı. Hollanda'nın 1994 doğumlu sol beki Jetro Williems'in hatasından faydalanarak topu çaldı ve bir anda kaleci Tim Krull ile karşı karşıya kaldı. Yerden, düzgün bir vuruş yapan başarılı futbolcunun vuruşu az farkla auta çıkınca millilerimiz eşitlik fırsatını kaçırmış oldu.
İlk yarının geriye kalan bölümünde başka gol olmayınca, soyunma odasına Hollanda'nın 1-0'lık üstünlüğüyle gidildi.

DÜŞÜK TEMPO
Karşılaşmanın ikinci yarısına milli takımımız aynı 11'le başladı. İkinci yarıda oyunu Hollanda yarı sahasına yıkmak isteyen millilerimiz bunu gerçekleştirmekte zorluk çekince pozisyon üretmekte güçlük çekti. İkinci yarı genelinde maçın temposunu ayarlayan taraf olan Hollanda ise milli takımımızın hücuma çıkarken kaybettiği toplarla etkili ataklar geliştirmeye çalıştı.

NURİ HAMLESİ
Karşılaşmanın 17. dakikasında van Persie'nin attığı golle 1-0 geriye düşen milli takımımız Hollanda kalesinde pozisyon üretmekte zorlanınca Abdullah Avcı ilk hamlesini mücadelenin 60. dakikasında Emre'yi oyundan alarak yaptı. Emre'nin yerine oyuna Nuri'yi sokan Avcı, bu değişikliğe oyuna tempo getirmeyi amaçladı ancak yıldız futbolcunun etkisiz görüntüsü bu planı bozan etkenlerden oldu.
Milli takımımız adına karşılaşmanın en önemli pozisyonlarından biri de mücadelenin 65. dakikasında yaşandı. Arda Turan sağ kanattan taşıdığı topu son çizgide kale alanına doğru kesti. Kale alanı içerisinde çok müsait bir pozisyonda bulunan Sercan Sararer'in kafa vuruşu az farkla auta çıktı.

SON KOZ; 3 FORVET
Golü bulmak adına bütün kozlarını oynayan Abdullah Avcı, ikinci hamlesini karşılaşmanın 70. dakikasında Burak Yılmaz'ı oyuna alarak yaptı. Sercan Sararer'in yerine oyuna dahil olan golcü futbolcu, hücum organizasyonlarına hareket getirse de oldukça düşük tempoda seyreden maçta o da pozisyona girmekte zorlandı.
Milli takımımız karşılaşmanın 80. dakikasında Tunay'ın yerine Mevlüt'ün oyuna dahil olmasıyla üç forvetli bir oyun düzenine dönse de bu değişiklik de millilerimizin hücum zenginliğine katkı sağlamadı.
Hollanda mücadelenin duraklama dakikalarında Narsingh ile bir gol daha buldu. Açık alanda süratlenen genç futbolcu karşı karşıya kaldığı Tolga'nın üzerinden topu aşırtarak maçın skorunu belirledi: 2-0


Amsterdam Arena'daki zorlu karşılaşmanın hakemi İspanya Futbol Federasyonu'ndan Carlos Velasco Carball…

İŞTE İLK 11'LER

HOLLANDA: Krul; Janmaat, Heitinga, Martins Indi, Willems; Sneijder, Clasie, Strootman; Narsingh, Van Persie, Robben

TÜRKİYE: Tolga Zengin (Trabzonspor), Hamit Altıntop (Galatasaray), Ömer Toprak (Bayer Leverkusen), Semih Kaya (Galatasaray), Hasan Ali Kaldırım (Fenerbahçe),Mehmet Topal (Fenerbahçe), Emre Belözoğlu (Atletico Madrid), Tunay Torun (Stuttgart), Arda Turan (Atletico Madrid), Sercan Seraer (Greuther Furth), Umut Bulut (Galatasaray)
GOL: Dk. 17 van Persie (Hollanda)
OYUNCU DEĞİŞİKLİKLERİ: Janmaat (ÇIKTI) - Van Rhijn (GİRDİ), Claise (ÇIKTI)- Fer (GİRDİ) / Emre Belözoğlu (ÇIKTI) - Nuri Şahin (GİRDİ)

MAÇTAN NOTLAR

*GOL! Savunmadan atılan uzun topa hareketlenen Luciano Narsingh kaleci ile karşı karşıya kalıyor. Bu oyuncunun sol çaprazdan ceza sahasına girer girmez topun dibine girerek yaptığı vuruşta top ağlarla buluşuyor.
*Emre Belözoğlu'nun uzun pasında savunma Umut Bulut'tan önce topu kafayla karşılıyor ancak top Hamit Altıntop'un önünde kalıyor. Hamit Altıntop'un yaklaşık 25 metreden sert şutunda kaleci Tim Krul topu güçlükle kornere çeliyor.
*Mücadelede ikinci yarı oynanıyor
*Karşılaşmanın ilk yarısı 1-0 Hollanda'nın üstünlüğü ile sona erdi. İlk yarıda Arda Turan'ın kaleci ile karşı karşıya kaldığı ve golü kaçırdığı pozisyonun ardından Umut Bulut'un da bir kafa vuruşu üst direkten dönmüştü.
*Williems'in hatası sonrasında kaleci Krul ile karşı karşıya kalan Arda Turan'ın vuruşu yandan auta gitti.
*Hollanda'nın yıldızı van Persie, kafa vuruşuyla 17. dakikada topu ağlara gönderdi.
*Martins Indi ile Hollandalı kaleci Krul arasında yaşanan anlaşmazlık sonrası kaleye yönelen topu hatayı yapan Martins son anda çizgiden çıkardı.
*Maçın hemen başında Ömer Toprak ile gole çok yaklaşan Türkiye, gol için rakip kaleye olan ataklarını sürdürüyor.
*İlk yarı oynanıyor...
*Mücadeleye ekibimiz Türkiye başladı.
*Tribünlerdeki taraftarlarımız "Şehitler ölmez vatan bölünmez" tezahüratı yaptı.
*Karşılaşma öncesinde ülkemizde hayatını kaybeden şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.