Emrullah Öztürk
Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde çıkan çatışmada ateşlenen top mermisinin Akçakale ilçesi Yenimahalle'de bir evin yakınına düşmesi sonucu çok sayıda sivilin öldüğü ve yaralandığı öğrenildi.

Peki, son yaşanan jetlerin düşürülmesi olayıyla ilgili diplomatik yollara başvuran Türkiye bu kez ne yapabilir ya da ne yapmalı?
İşte bu sorunun yanıtını Eski Milli İstihbarat Teşkilatı mensubu Prof. Dr. Mahir Kaynak, Haber 7'ye verdi.

TÜRKİYE SAVAŞA GİRMEMELİ
Suriye'nin geçtiğimiz aylarda uçaklarımızı düşürdüğünü ve Türkiye'nin nota vermekle yetindiğini hatırlatan Kaynak, doğru yolun da bu olduğunu, yine uluslararası hukuk kanallarının kullanılması gerektiğini savundu.

ALMANYA VE İNGİLTERE, SURİYE - TÜRKİYE SAVAŞI İSTİYOR
Dünyada bir takım güçlerin Türkiye ile Suriye arasında savaş çıkarmak istediğini öne süren Kaynak, "Türkiye savaşa girmez, girmemesi de lazım. TBu savaşı kışkırtan ülkeler Almanya ve İngiltere. Türkiyenin bölgesel güç olmasını istemiyorlar. Türkiye bu oyuna gelmemeli" diye konuştu.

KÖNİ: AMERİKA'DAKİ SEÇİMLERİN SONUCU BEKLENECEK
Hasan Köni'yse, "Tahmin ediyorum bir protesto ya da nota verilecek. Ve bu kayıpların tazmini istenecek. Bir çatışmanın olacağını zannetmiyorum. Çatışma alanındaki ahali içeriye doğru çekilebilir. Amerika'daki seçimlere kadar beklemek zorunda hükümet. O zamana kadar diplomatik çabaları sürdüreceğe benziyor" dedi.
Türkiye'nin operasyonlarda Irak'ta vurduğu evler olduğunu hatırlatan Köni, orada da Türkiye'nin kayıplar için ailelere tazminatlar ödediğini söyledi.

Kaynak: Haber 7