Akdeniz Üniversitesi’nin ardından Hacettepe Üniversitesi de tarihi bir ameliyata imza atıyor.

Doç. Dr. Serdar Nasır ve ekibi, saatler sürecek yüz nakli operasyonuna bu sabah başladı. Motosiklet kazasında hayatını kaybeden 40 yaşındaki bir kişinin yüzü Cengiz Gül'e nakledildi. Bir kaza sonucu yüzünün yüzde 70’ini kaybeden 25 yaşındaki Cengiz Gül, ameliyat sonucunda yeni yüzüne kavuşacak.

'SUNUCU OLMAK İSTİYOR'
Cengiz Gül'ün eniştesi Mustafa Oral, yeğeninin 6-7 yaşındayken sobaya döktükleri tiner nedeniyle yüzünün yandığını söyledi.

Oral, şöyle konuştu: “Gece saat 03.30’da Ankara’ya geldi, sabah saat 09.00’da ameliyata alındı. Kendisiyle ameliyata girmeden görüştüm, çok sevinçliydi. ‘Yüzüm daha güzel olacak, çalışıp daha huzurlu olacağım’ diyordu. Antalya’da yapılan yüz nakli ameliyatını görünce çok seviniyordu. ‘Şans bir gün bana da doğabilir’ diyordu."

Mustafa Oral, Gül'ün radyo televizyon ve sinema bölümünde eğitim gördüğünü ifade etti.

Oral, Gül'ün haber sunucusu olmak istediğini, bu ameliyatla bu hayale bir adım daha yaklaşacağını kaydetti.

KOL VE BACAĞA KAVUŞACAK
Hacettepe Üniversitesi'nde yüz naklinin yanı sıra başka bir operasyon daha yapılıyor.

Elektrik çarpması sonucu kol ve bacaklarını kaybeden 27 yaşındaki Şevket Çavdar isimli hastaya da iki kol ve iki bacak naklediliyor. Yetkililer, bu operasyonun yarına kadar sürebileceğini belirti. Çift kol ve bacak naklinin hastayı yoran bir ameliyat olduğunu belirten uzmanlar, bu nedenle ameliyatı aralıklarla yaptıklarını belirtti.

Öte yandan, yüz, kol ve bacakları bağışlanan hastanın kimliği ailesinin talebi üzerine açıklanmadı.

REKTÖR: GRUR DUYUYORUM
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, "Operasyonları gerçekleştiren arkadaşlarımla gurur duyuyorum, Sağlık Bakanlığı'na teşekkür ediyorum. Türkiye'nin organ naklinde bu noktaya gelmesinde bakanlığın büyük katkıları var'' dedi.

AKDAĞ: HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİRİZ
Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu tür ameliyatların devam edeceğini söyledi.

Akdağ “En önemli husus vatandaşlarımızın bağışlarıdır, bağışları organize ettiğimiz sistemdir ve bu bağışları ihtiyacı olan vatandaşlara ulaştırma hızımızdır'' dedi.

Akdağ, yakın zamanda Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde dünyada ilk kez bir sporcuya menüsküs nakli yapıldığını söyledi.

Bakan Akdağ, “Yeter ki üniversitelerimiz arzulasınlar. Biz her türlü desteği veririz'' diye konuştu.

TARİHE GEÇEN AMELİYAT
Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Ahmet Kaya’nın yüzü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla Uğur Acar’a nakledilmişti.

Bu operasyon, Türkiye’de gerçekleşitirilen ilk yüz nakli operasyonu olmuştu.