"Irak'a saygı duyulması, içişlerimize karışılmaması, hava sahamızın ihlal edilmemesi durumunda Türkiye'nin ve Türk şirketlerinin Irak'taki mevcudiyetini memnuniyetle karşılayacağız" ifadesini kullanan Maliki, şunları söyledi:

"Tırmandırılan gerginiliğin hafifletilmesi için olumlu adımlar atılıyor ama yeterli değil. Mesela Türk tarafının, hakkında kovuşturma ve hüküm bulunan bir şahsı barındırarak Irak halkının duygularını kışkırtması kabul edilemez. Dış ilişkilerimizde çıkarlarımız ve Irak'ın ulusal egemenliğine saygı çerçevesinde bir devletle başka bir devlet arasında ayırım yapmayız. Irak'ın içişlerinin en ayrıntılı bölümlerine kadar müdahale olursa durum değişir. Türk tarafına, 'size bir elimizi uzatırken diğer elimizle yaş zeytin dalını uzatırız' diyoruz. Sizinle iyi ilişkiler istiyoruz. Karşılığında siz de iyi ilişkilerinizi sunarsanız Irak'ın, ihtilafları sona erdirme isteğini göreceksiniz."

Maliki, Türkiye'nin ve diğer komşu ülkelerin zarar görmesini istemediklerini, bölgenin istikrara kavuşması için komşu ülkelerin en iyi durumda olmasını istediklerini anlatarak, bölgenin istikrarsız olmasının Irak'ın ve diğer ülkelerin endişe içinde kalmasına sebep olacağını kaydetti. Maliki, bölge ülkelerinin endişe içinde kalmasının ekonomik, sosyal ve siyasi sistemi zayıflatacağını ve bunun neticesinde zayıf kalan ülkelerin birbirleriyle çatışma halinde olacağını ve bundan en fazla bu ülkelerin düşmanlarının istifade edeceğini sözlerine ekledi.